Количка
Количка
Количката е празна.
Начало Билки и подправки

Билки и подправки

Какво е Шанкпушпи?

Какво е Шанкпушпи?

Зад интересното име на аюрведичната билка  Шанкпушпи,  се крият няколко ботанически вида -  Convolvulus pluricaulis, Evolvulus alsinoidesе  и др, и представляват многогодишни растения, произхождащи от Индия, далечни братовчеди на така познатото ни грамофонче или поветица. Шанкпушпи  на санскрит означава „растение, чиито цветове са с форма на раковина“. Раковината или Шанкха е един от свещените инструменти на Бог Шива, често използван в ритуално отдаване на почит  и има безброй ползи за здравето. Шанкпушпи представлява  мощен мозъчен тоник, който активно работи за подобряване на интелигентността и функционирането на паметта. Също така помага за по-добра концентрация и способност за учене. Има благоприятен ефект  при умствена умора, безсъние, стрес, безпокойство, депресия и др.
Билката е изключително полезна и се използва от корена до върховете заради широката гама от терапевтични ползи - съдържа смоли, биоактивни вещества като алколоиди, таноиди и феноли, витамин С и минерални вещества, които стимулират мозъчната дейност и намаляват психичната умора. Етаноловият екстракт от растението намалява общия серумен холестерол, триглицеридите, фосфолипидите и неестерифицираните мастни киселини. 

Прочети още →
Как да се справите  ефективно с косопада (доказани решения)

Как да се справите ефективно с косопада (доказани решения)

Косопадът е един от най-често срещаните проблеми с косата. В днешното напрегнато време, справянето с косопада може да бъде предизвикателство. Много пъти уседналият начин на живот и нездравословните хранителни навици могат да допринесат за падането на косата.

Увеличаването на нивата на стрес може да увеличи проблемите с косата ви. Понякога дори използването на грешна четка за коса може да причини накъсване и увреждане на косата.

Защитете косата си и предотвратете косопада с тези доказани решения.

Прочети още →
Ползите от ежедневния прием на Трифала - една от най-популярните и  широко използвани Аюрведични формули

Ползите от ежедневния прием на Трифала - една от най-популярните и широко използвани Аюрведични формули

В превод Трифала означава три плода. Тя се състои от плодовете на следните растения:  Emblica officinalis (Амла),  Terminalia bellerica (Бибитаки), and Terminalia chebula (Харитаки) и е широко използвана за подобряване на храносмилането, усвояване на хранителните вещества, очистване на организма от шлаки и  подмладяващи терапии.

Прочети още →
Златният корен

Златният корен

Куркумата сравнително скоро набира популярност у нас, но е добре позната в индийската кухня и медицина от хилядолетия. Коренът заема почетно място и в традиционната аюрведична медицина. 


Куркумата е коренище на листното растение Curcuma longa, което е местно за Индия. На Запад учените започват да откриват ползите от куркумата като хиляди проучвания показват ефикасността й. По-долу ще намерите 5 страхотни причини да включите куркума в диетата си или да я използвате като хранителна добавка.

Прочети още →
Знаете ли какво е   ЧИМЕН?

Знаете ли какво е ЧИМЕН?

Знаете ли какво е Чимен?  Семената на сминдух, който е добре познат от нашата популярна шарена сол.

Листата и семената на растението сминдух се използват широко както в българската, така и  в индийската кухня.

Прочети още →
Основни ползи от билката ШАТАВАРИ

Основни ползи от билката ШАТАВАРИ

Шатавари - наричат я кралицата на билките. На санскрит Шатавари  означава „Тази, която има сто съпрузи“, което предполага способността  на билката  да помага за поддържане на плодовитостта и жизнеността. Шатавари е адаптогенна билка и фитоестроген.

Използва се за балансиране на хормоните и подпомагане на всеки етап от репродуктивния цикъл на жената, включително менструация, плодовитост, лактация и менопауза.

Прочети още →
5 начина, по които Бакопа (Брахми) прави умът ви по-здрав

5 начина, по които Бакопа (Брахми) прави умът ви по-здрав

Брахми е билката, известна като тоник за ума. Думата буквално означава „това, което подобрява интелигентността“.  Тази многообразна билка получава световно признание поколения наред. Споменавана е в Аюрведическите текстове, както и в традиционната литература по света. Тук ще споделим 5 начина, по които билката действа стимулиращо на ума. 

Прочети още →
Срещу стреса с билки? Ето как...

Срещу стреса с билки? Ето как...

Как да помогнем на организма си чрез помощта на аюрведични билки 

Прочети още →
Как да защитим организма си през зимата с помощта на билките?

Как да защитим организма си през зимата с помощта на билките?

Ето няколко билки, които спокойно можете да включите в ежедневнeвието си

Прочети още →
Бабини зъби

Бабини зъби

Кои са основните ползи от приема на Бабини зъби?

Прочети още →
Страница 1 от 5
«1 2 3 4 5»