Количка
Количка
Количката е празна.
Начало Статии

Статии

10 начина да се преборим с алергиите с Аюрведа

10 начина да се преборим с алергиите с Аюрведа

Някои основни причини за алергиите според Аюрведа са генетиката, слаб агни (храносмилателен огън), моментното състояние на дошите в конкретния момент(дисбаланс),присъствието на ама (неправилно или лошо усвоена храна, която се превръща в токсини и влияе на процесите в организма).

Ето 10 аюрведични подхода, които могат да помогнат да се намалят и дори спрат алергиите в зародиш

Прочети още →
Пита доша: същност и балансиране

Пита доша: същност и балансиране

Когато Пита е в баланс, тялото функционира оптимално. Но ако пита се дисбалансира, може да доведе до проблеми като раздразнение, възпаление, прекомерна топлина и други неравновесия в организма. В аюрведа се предлагат различни препоръки за поддържане на баланса на пита, включително подходяща диета, лечение с билки, йога и други практики.

Прочети още →
Какво е Шанкпушпи?

Какво е Шанкпушпи?

Зад интересното име на аюрведичната билка  Шанкпушпи,  се крият няколко ботанически вида -  Convolvulus pluricaulis, Evolvulus alsinoidesе  и др, и представляват многогодишни растения, произхождащи от Индия, далечни братовчеди на така познатото ни грамофонче или поветица. Шанкпушпи  на санскрит означава „растение, чиито цветове са с форма на раковина“. Раковината или Шанкха е един от свещените инструменти на Бог Шива, често използван в ритуално отдаване на почит  и има безброй ползи за здравето. Шанкпушпи представлява  мощен мозъчен тоник, който активно работи за подобряване на интелигентността и функционирането на паметта. Също така помага за по-добра концентрация и способност за учене. Има благоприятен ефект  при умствена умора, безсъние, стрес, безпокойство, депресия и др.
Билката е изключително полезна и се използва от корена до върховете заради широката гама от терапевтични ползи - съдържа смоли, биоактивни вещества като алколоиди, таноиди и феноли, витамин С и минерални вещества, които стимулират мозъчната дейност и намаляват психичната умора. Етаноловият екстракт от растението намалява общия серумен холестерол, триглицеридите, фосфолипидите и неестерифицираните мастни киселини. 

Прочети още →
Как да се справите  ефективно с косопада (доказани решения)

Как да се справите ефективно с косопада (доказани решения)

Косопадът е един от най-често срещаните проблеми с косата. В днешното напрегнато време, справянето с косопада може да бъде предизвикателство. Много пъти уседналият начин на живот и нездравословните хранителни навици могат да допринесат за падането на косата.

Увеличаването на нивата на стрес може да увеличи проблемите с косата ви. Понякога дори използването на грешна четка за коса може да причини накъсване и увреждане на косата.

Защитете косата си и предотвратете косопада с тези доказани решения.

Прочети още →
Трите доши в АЮРВЕДА

Трите доши в АЮРВЕДА

В Аюрведа има три доши, които се наричат Вата, Питта и Капха. Те са основни енергийни принципи, които определят функциите и състоянията на тялото и ума.

  • Вата е енергията на движението и контролира движенията на тялото и мислите. Тя е отговорна за дейностите на нервната система, дишането, циркулацията на кръвта и използването на енергията. Когато Вата е балансирана, тя дава креативност, ентусиазъм и интелект, но когато е извън баланс може да доведе до тревога, нервност, затруднения със заспиването, нарушена храносмилателна система и болести на костите и ставите.
  • Питта е енергията на трансформацията и контролира метаболизма, храносмилането и топлинните процеси. Тя е отговорна за интелекта, зрението, чувствителността на кожата и храносмилателната система. Когато Питта е балансирана, тя дава умствена яснота, острота на зрението и красива кожа, но когато е извън баланс може да доведе до раздразнителност, гневливост, киселини и проблеми с храносмилането.
  • Капха е енергията на стабилността и контролира структурата, теглото и здравето на тялото. Тя е отговорна за имунната система, здравето на кожата и храносмилателната система. Когато Капха е балансирана, тя дава усещане за стабилност, дълбок сън и добро здраве, но когато е извън баланс може да доведе до липса на енергия, тежест в тялото, наднормено тегло, инерция и проблеми със здравето.

Целта на Аюрведа е да поддържа баланса между тези три доши, за да се постигне оптимално здраве и благополучие на ума и тялото.

Прочети още →
Ползите от ежедневния прием на Трифала - една от най-популярните и  широко използвани Аюрведични формули

Ползите от ежедневния прием на Трифала - една от най-популярните и широко използвани Аюрведични формули

В превод Трифала означава три плода. Тя се състои от плодовете на следните растения:  Emblica officinalis (Амла),  Terminalia bellerica (Бибитаки), and Terminalia chebula (Харитаки) и е широко използвана за подобряване на храносмилането, усвояване на хранителните вещества, очистване на организма от шлаки и  подмладяващи терапии.

Прочети още →
Детокс на Черен дроб

Детокс на Черен дроб

Сезонът на богатите трапези и преяждането отмина  и сме сигурни, че всички са прекалили с удоволствията. Премахването на токсините от тялото е неразделна част от аюрведичната, йогийската и натуропатичната медицина. Симптомите на лошо здраве при хора без диагностицирано заболяване може да са свързани с натрупване на токсини. А кой е най-големият орган в нашето тяло, който  се занимава с детоксикация? Да, точно така, черният дроб. Той работи усилено и има нужда от почивка. Черният дроб ни предпазва от токсините в околната среда или от токсините, които поглъщаме, като алкохол, преработени храни, рафинирана захар и много други. Сега е чудесен момент да покажете на черния си дроб малко любов и да му помогнете да върши по-добре работата си. Не случайно прочутия житен режим на Учителя Петър Дънов е през месец февруари, до началото на месец март.  

Прочети още →
Екадаши през 2023

Екадаши през 2023

Единадесетият ден от всеки лунен месец се счита за духовен ден в индуизма и се нарича Eкадаши. Екадаши е ден за  частично или пълно гладуване и  този пост не се отнася само за храната, но и за ограниченията върху петте сетива, техните органи, а също и ума. В дните на екадаши тялото се пречиства по-лесно, така то се лекува, обновява и подмладява. Екадаши не е диета, а духовен пост. Според индуиския календар този ден идва 24 пъти в годината или два пъти в месеца. В дните на Екадаши лесно се гладува, а гладуването съдейства за подобряване на функциите на храносмилането, дишането и кръвообращението.

Прочети още →
Домашни средства за киселинен рефлукс

Домашни средства за киселинен рефлукс

Д-р Ану Сайни 

Киселинният рефлукс е състояние, което възниква заради обратния поток на киселинното съдържание от стомаха в хранопровода. Нарича се още гастроезофагеален рефлукс или ГРБ. Честите симптоми, причинени от това състояние, включват киселини или усещане за парене в гърдите, гадене, повръщане и кисело оригване. Ако не се лекува правилно, може да причини значително увреждане на деликатната лигавица на вътрешната обвивка на хранопровода. Тъй като лигавицата на хранопровода няма способността да устои на силния разяждащ характер на стомашната киселина, тя може лесно да се повреди, което да доведе до язва. В някои случаи може да причини и рак на хранопровода.

Прочети още →
Златният корен

Златният корен

Куркумата сравнително скоро набира популярност у нас, но е добре позната в индийската кухня и медицина от хилядолетия. Коренът заема почетно място и в традиционната аюрведична медицина. 


Куркумата е коренище на листното растение Curcuma longa, което е местно за Индия. На Запад учените започват да откриват ползите от куркумата като хиляди проучвания показват ефикасността й. По-долу ще намерите 5 страхотни причини да включите куркума в диетата си или да я използвате като хранителна добавка.

Прочети още →
Страница 1 от 10
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10»