Количка
Количка
Количката е празна.
Начало Статии

Статии

Детокс на Черен дроб

Детокс на Черен дроб

Сезонът на богатите трапези и преяждането отмина  и сме сигурни, че всички са прекалили с удоволствията. Премахването на токсините от тялото е неразделна част от аюрведичната, йогийската и натуропатичната медицина. Симптомите на лошо здраве при хора без диагностицирано заболяване може да са свързани с натрупване на токсини. А кой е най-големият орган в нашето тяло, който  се занимава с детоксикация? Да, точно така, черният дроб. Той работи усилено и има нужда от почивка. Черният дроб ни предпазва от токсините в околната среда или от токсините, които поглъщаме, като алкохол, преработени храни, рафинирана захар и много други. Сега е чудесен момент да покажете на черния си дроб малко любов и да му помогнете да върши по-добре работата си. Не случайно прочутия житен режим на Учителя Петър Дънов е през месец февруари, до началото на месец март.  

Прочети още →
Екадаши през 2023

Екадаши през 2023

Единадесетият ден от всеки лунен месец се счита за духовен ден в индуизма и се нарича Eкадаши. Екадаши е ден за  частично или пълно гладуване и  този пост не се отнася само за храната, но и за ограниченията върху петте сетива, техните органи, а също и ума. В дните на екадаши тялото се пречиства по-лесно, така то се лекува, обновява и подмладява. Екадаши не е диета, а духовен пост. Според индуиския календар този ден идва 24 пъти в годината или два пъти в месеца. В дните на Екадаши лесно се гладува, а гладуването съдейства за подобряване на функциите на храносмилането, дишането и кръвообращението.

Прочети още →
Домашни средства за киселинен рефлукс

Домашни средства за киселинен рефлукс

Д-р Ану Сайни 

Киселинният рефлукс е състояние, което възниква заради обратния поток на киселинното съдържание от стомаха в хранопровода. Нарича се още гастроезофагеален рефлукс или ГРБ. Честите симптоми, причинени от това състояние, включват киселини или усещане за парене в гърдите, гадене, повръщане и кисело оригване. Ако не се лекува правилно, може да причини значително увреждане на деликатната лигавица на вътрешната обвивка на хранопровода. Тъй като лигавицата на хранопровода няма способността да устои на силния разяждащ характер на стомашната киселина, тя може лесно да се повреди, което да доведе до язва. В някои случаи може да причини и рак на хранопровода.

Прочети още →
Златният корен

Златният корен

Куркумата сравнително скоро набира популярност у нас, но е добре позната в индийската кухня и медицина от хилядолетия. Коренът заема почетно място и в традиционната аюрведична медицина. 
Куркумата е коренище на листното растение Curcuma longa, което е местно за Индия. На Запад учените започват да откриват ползите от куркумата като хиляди проучвания показват ефикасността й. По-долу ще намерите 5 страхотни причини да включите куркума в диетата си или да я използвате като хранителна добавка.

Прочети още →
Екадаши - дни за физическо и духовно пречистване

Екадаши - дни за физическо и духовно пречистване

Какво е Екадаши? Тук можете да прочетете какви са ползите за духа и тялото от постене през дните на Екадаши.

Прочети още →

Мъжки сексуални проблеми – Видове, причини, лечение

В тази статия говорим за сексуалните проблеми при мъжете, техните причини, видове и начин на лечение. 

Тук можете да прочетете за често срещани сексуални проблеми като нарушения на еякулацията, еректилна дисфункция и намалено сексуално желание. 

Прочети още →
Как да подобрим имунитета си с Аюрведа?

Как да подобрим имунитета си с Аюрведа?

Какво се случва, ако имунната система не функционира правилно?

Ключът е в баланса! Небалансираната имунна система може да доведе до
свръхактивен или нисък имунитет.

Прочети още →
Внимание! ПМС!

Внимание! ПМС!

Предменструалният синдром в АЮРВЕДА се разглежда спрямо дошите. Може да бъде от Вата, Пита или Капха тип. 

Прочети още →
Знаете ли какво е   ЧИМЕН?

Знаете ли какво е ЧИМЕН?

Знаете ли какво е Чимен?  Семената на сминдух, който е добре познат от нашата популярна шарена сол.

Листата и семената на растението сминдух се използват широко както в българската, така и  в индийската кухня.

Прочети още →
Основни ползи от билката ШАТАВАРИ

Основни ползи от билката ШАТАВАРИ

Шатавари - наричат я кралицата на билките. На санскрит Шатавари  означава „Тази, която има сто съпрузи“, което предполага способността  на билката  да помага за поддържане на плодовитостта и жизнеността. Шатавари е адаптогенна билка и фитоестроген.

Използва се за балансиране на хормоните и подпомагане на всеки етап от репродуктивния цикъл на жената, включително менструация, плодовитост, лактация и менопауза.

Прочети още →
Страница 1 от 10
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10»