Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

ДА ПОДКРЕПИМ ЧЕРНИЯ ДРОБ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ

 ДА ПОДКРЕПИМ ЧЕРНИЯ ДРОБ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ

Рядко се замисляме за черния дроб в забързаното си ежедневие. Този най-важен орган с множество функции филтрира всичко, което попада в тялото чрез храната, дишането и кожата,  изхвърля ненужното и оставя полезното. Пречиства кръвта, произвежда жлъчен сок, който позволява  разтварянето и обработването на мазнините. Поддържа нормалното ниво на витамини, хемоглобин и кръвна захар.

Особено по време на безкрайните празници през декември и януари, ние съвсем забравяме какво причиняваме на черния си дроб. Най-често той се затормозява от безразборното и нездравословно хранене: бомбардираме го с излишък на мазно, люто, пържено, сладко и го поливаме  обилно с  най-разнообразни алкохолни напитки. 


Как да облекчим състоянието на този изключително важен за нас орган?


Здравословната диета е първата стъпка за нормално функциониране на черния дроб. Предлагаме на вашето внимание няколко храни, които подкрепят чернодробната функция и  го пречистват от токсини:

  • Грейпфрут: Богат на антиоксиданти и с противо-възпалителни свойства, грейпфрутът е изключително полезен за черния дроб. Стимулира  дейността на чернодробните  клетки и отделянето на жлъчни сокове, което допринася за по-добро почистване на черния дроб и по-добро усвояване на хранителните вещества.
  • Сок от червено цвекло: Този зеленчук  е една от водещите детоксикиращи храни за черния дроб и бъбреците. Може да се консумира сурово или на сок за мощна доза антиоксиданти. Пиенето на сок от червено цвекло(в дневна дозировка 50 до 100 мл)  с малко лимонов сок 2 пъти седмично може да очисти вредните вещества от вашия черен дроб и да подкрепи здравословното му функциониране.
  • Червени боровинки: Съдържат антиоксиданти, антоциани, които са изключително полезни за здравето като включително предпазват черния дроб от увреждане. Те имат антиоксидативен ефект и намаляват увреждането на тъканите, което може сериозно да се отрази на черния дроб.
  • Кафе: За хората, които не могат да започнат деня си без чаша кафе има добра новина. Доказано е, че ароматната  напитка е изключително полезна за черния дроб, като разбира се се приема в разумни количества. Естествен източник на  антиоксиданти и флавоноиди, кафето подкрепя функциите на черния дроб и го предпазва от увреждане.  
  • Кръстоцветни зеленчуци: Броколи, карфиол, рукола, брюкселско зеле, бяло зеле, зелена салата, алабаш  и др. са от голямото семейство Кръстоцветни. С високо съдържание на фибри и богати на хранителни вещества кръстоцветните зеленчуци са задължителни за всяка диета. Те съдържат високо количество вит. С, което предпазва клетките и подобрява имунната система.

ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ


  • Вода с лимон - Изстискайте сока на половин лимон в чаша топла вода. Пийте тази напитка всяка сутрин на гладно. Това е перфектен начин да пречистите черния дроб и стимулирате чернодробните клетки.  
  • Билки - Има много билки, коита са полезни за здравето на черния дроб, като добре познатите у нас Cichorium intibus (цикория), Achillea millefolium (бял равнец) и екзотичните Andrographis paniculata, Phylanthus niruri, Capparia spinosa, Terminalia arjuna и още много други.

Разгледайте аюрведичните продукти ЛИВ.52 на Хималая и ЛИВЕДА на фирма Чарак, които са с доказано благоприятен ефект за поддържане здравето на черния дроб.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари