Количка
Количка
Количката е празна.
Начало Профилактика & Грижа за здравето

Профилактика & Грижа за здравето

Трите доши в АЮРВЕДА

Трите доши в АЮРВЕДА

В Аюрведа има три доши, които се наричат Вата, Питта и Капха. Те са основни енергийни принципи, които определят функциите и състоянията на тялото и ума.

  • Вата е енергията на движението и контролира движенията на тялото и мислите. Тя е отговорна за дейностите на нервната система, дишането, циркулацията на кръвта и използването на енергията. Когато Вата е балансирана, тя дава креативност, ентусиазъм и интелект, но когато е извън баланс може да доведе до тревога, нервност, затруднения със заспиването, нарушена храносмилателна система и болести на костите и ставите.
  • Питта е енергията на трансформацията и контролира метаболизма, храносмилането и топлинните процеси. Тя е отговорна за интелекта, зрението, чувствителността на кожата и храносмилателната система. Когато Питта е балансирана, тя дава умствена яснота, острота на зрението и красива кожа, но когато е извън баланс може да доведе до раздразнителност, гневливост, киселини и проблеми с храносмилането.
  • Капха е енергията на стабилността и контролира структурата, теглото и здравето на тялото. Тя е отговорна за имунната система, здравето на кожата и храносмилателната система. Когато Капха е балансирана, тя дава усещане за стабилност, дълбок сън и добро здраве, но когато е извън баланс може да доведе до липса на енергия, тежест в тялото, наднормено тегло, инерция и проблеми със здравето.

Целта на Аюрведа е да поддържа баланса между тези три доши, за да се постигне оптимално здраве и благополучие на ума и тялото.

Прочети още →
Детокс на Черен дроб

Детокс на Черен дроб

Сезонът на богатите трапези и преяждането отмина  и сме сигурни, че всички са прекалили с удоволствията. Премахването на токсините от тялото е неразделна част от аюрведичната, йогийската и натуропатичната медицина. Симптомите на лошо здраве при хора без диагностицирано заболяване може да са свързани с натрупване на токсини. А кой е най-големият орган в нашето тяло, който  се занимава с детоксикация? Да, точно така, черният дроб. Той работи усилено и има нужда от почивка. Черният дроб ни предпазва от токсините в околната среда или от токсините, които поглъщаме, като алкохол, преработени храни, рафинирана захар и много други. Сега е чудесен момент да покажете на черния си дроб малко любов и да му помогнете да върши по-добре работата си. Не случайно прочутия житен режим на Учителя Петър Дънов е през месец февруари, до началото на месец март.  

Прочети още →
Екадаши през 2023

Екадаши през 2023

Единадесетият ден от всеки лунен месец се счита за духовен ден в индуизма и се нарича Eкадаши. Екадаши е ден за  частично или пълно гладуване и  този пост не се отнася само за храната, но и за ограниченията върху петте сетива, техните органи, а също и ума. В дните на екадаши тялото се пречиства по-лесно, така то се лекува, обновява и подмладява. Екадаши не е диета, а духовен пост. Според индуиския календар този ден идва 24 пъти в годината или два пъти в месеца. В дните на Екадаши лесно се гладува, а гладуването съдейства за подобряване на функциите на храносмилането, дишането и кръвообращението.

Прочети още →
Домашни средства за киселинен рефлукс

Домашни средства за киселинен рефлукс

Д-р Ану Сайни 

Киселинният рефлукс е състояние, което възниква заради обратния поток на киселинното съдържание от стомаха в хранопровода. Нарича се още гастроезофагеален рефлукс или ГРБ. Честите симптоми, причинени от това състояние, включват киселини или усещане за парене в гърдите, гадене, повръщане и кисело оригване. Ако не се лекува правилно, може да причини значително увреждане на деликатната лигавица на вътрешната обвивка на хранопровода. Тъй като лигавицата на хранопровода няма способността да устои на силния разяждащ характер на стомашната киселина, тя може лесно да се повреди, което да доведе до язва. В някои случаи може да причини и рак на хранопровода.

Прочети още →
Екадаши - дни за физическо и духовно пречистване

Екадаши - дни за физическо и духовно пречистване

Какво е Екадаши? Тук можете да прочетете какви са ползите за духа и тялото от постене през дните на Екадаши.

Прочети още →

Мъжки сексуални проблеми – Видове, причини, лечение

В тази статия говорим за сексуалните проблеми при мъжете, техните причини, видове и начин на лечение. 

Тук можете да прочетете за често срещани сексуални проблеми като нарушения на еякулацията, еректилна дисфункция и намалено сексуално желание. 

Прочети още →
Как да подобрим имунитета си с Аюрведа?

Как да подобрим имунитета си с Аюрведа?

Какво се случва, ако имунната система не функционира правилно?

Ключът е в баланса! Небалансираната имунна система може да доведе до
свръхактивен или нисък имунитет.

Прочети още →
Внимание! ПМС!

Внимание! ПМС!

Предменструалният синдром в АЮРВЕДА се разглежда спрямо дошите. Може да бъде от Вата, Пита или Капха тип. 

Прочети още →
АЮРВЕДА ЗА ЖЕНИ

АЮРВЕДА ЗА ЖЕНИ

АЮРВЕДА ЗА ЖЕНИ
В Аюрведа, науката за афродизиаци и повишаване на фертилността е Vajikarana или Vrishya chikitsa. Тя се фокусира не само върху подобряване на плодовитостта, но и върху подмладяване, повишаване на жизнеността и сексуалната енергия. Тази дисциплина предоставя насоки за подобряване на функцията на репродуктивните органи, укрепване на репродуктивните тъкани и повишаване на жизнеспособността на яйцеклетките за зачеване.

Прочети още →
10  ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО  ОТ  ГУДУЧИ(TINOSPORA CORDIFOLIA)

10 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ГУДУЧИ(TINOSPORA CORDIFOLIA)

10   ПОЛЗИ  ЗА ЗДРАВЕТО  ОТ  ГУДУЧИ  (TINOSPORA CORDIFOLIA)

Качеството на живота ни често се нарушава от инфекции и отслабване на имунната система, а през последните 2 години се появи и вирус, с който трябва да се научим да живеем.От незапомнени времена хората използват растенията като лек за неразположенията си. В Аюрведа Гудучи се използва от древността.

Прочети още →
Страница 1 от 6
«1 2 3 4 5 6»