Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Съвети за хранене и здрава костна система от Д-р Иван Николов

Съвети за хранене и здрава костна система от Д-р Иван Николов

Костно-ставната система на човек се нуждае постоянно от ред хранителни вещества, които трябва да се приемат с храната ежедневно- калций, магнезий,  фосфор, белтъчини, вит. Д, вит. А и др.

Много важно условие за изграждане и поддържане на здрава костна система е двигателния режим на човек. Препоръчително е ежедневно да се изминава разстояние от порядъка на 3-5 км от ставане сутрин до лягане вечер. Този фактор е особено важен през живота до 35 години, когато е така наречения „пик на костната плътност“.  След този период започва постепенно и индивидуално обусловено намаление на костната плътност. При значително напредване на този процес на деминерализация на костите („изтъняване на костната плътност“) се говори за диагноза остеопороза. Диагностицирането на този проблем става чрез апаратно измерване на костната плътност.

Разнообразното и пълноценно хранене доставя на организма необходимите хранителни вещества на костната система. Едни от най-подходящите храни за поддържане на здрава костно-ставна система са:   мляко и млечни продукти с по-ниска масленост – кисело мляко, извара, саламурено сирене,  също така и яйчен белтък, бяла риба, телешко месо, пълнозърнести храни (отличен източник на магнезий, вит. В1 и др.), пресни плодове и зеленчуци, варива - бобови храни, леща.

За нормална функция на костно-ставната система може да се доверите на продуктите на фирма „Хималая“. За добра плътност на костите е разработен продуктът  „РЕОСТО“- билково минерален продукт, богат на Са и витамин Д-подобни субстанции. Освен това, Реосто доставя фитоестрогени на организма, биологично активни съставки, които стимулират остеобластите (костни клетки, които изграждат костите) и подтискат остеокластите(костни клетки които разграждат костите). Продуктът съдържа и съставки, които допринасят за гъвкави стави и комфорт при движение.

Д-р Иван Николов

Специалист „Хранене и диететика“

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари