Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Ползите от ежедневния прием на Трифала - една от най-популярните и широко използвани Аюрведични формули

Ползите от ежедневния прием на Трифала - една от най-популярните и широко използвани Аюрведични формули

В превод Трифала означава три плода. Тя се състои от плодовете на следните растения:  Emblica officinalis (Амла),  Terminalia bellerica (Бибитаки), and Terminalia chebula (Харитаки) и е широко използвана за подобряване на храносмилането, усвояване на хранителните вещества, очистване на организма от шлаки и  подмладяващи терапии.

 • Emblica officinalis: Известна и като Амла или индийско цариградско грозде ) е богата на антиоксиданти, аминокиселини, феноли, танини, филембелова киселина, куркуминоиди и ембликол. Този плод подпомага имунната система, храносмилането и  отстраняването на токсини от тялото, контролиране на нивата на холестерол. 
 • Terminalia bellerica (Бибитаки) има лаксативно действие. Затова Трифала се използва като мек лаксатив. Освен това Бибитаки пречиства кръвта, лимфата, мускулите и мастните тъкани в тялото. Има антиоксидантно, антимикробно и хепатопротективно действие. 
 • Terminalia chebula (Харитаки) e богата на антиоксиданти, аминокиселини, магнезий, флавоноиди, витамини К и С. Отличава се с антиоксидантни, антимикробни, противовъзпалителни, хепатопротекторни свойства, както и с действието за подпомагане на чревното движение. 

Синергичното действие на включените в състава на Трифала билки води до увеличаване на ползотворния, благоприятен ефект  за здравето.   


Ползите от приема на Трифала


 • Регенериращи свойства: Това е една от най-добрите „расаяна“ формули. Подмладяващите билки се наричат „расаяна“ на санскрит, което означава нещо което влиза в същността на нашите тъкани и ги съживява отвътре. Трите съставки на Трифала са „расаяна“.  
 • Лаксативно действие: Трифала е обичайно средство срещу запек. Подпомага омекотяване на консистенцията на чревното съдържимо и по-лекото евакуиране.  Особено важно е, че не води до привикване.  
 • Храносмилателен тракт: Трифала подобрява усвояването на хранителните вещества, прочиства храносмилателния тракт, най-вече червата, помага за по-лесното изпразване на дебелото черво и съдейства за изхвърляне на токсините.  Редовният прием намалява чувството за  тежест в  корема. 
 • Отслабване: Трифала има благоприятен ефект и върху метаболизма на мазнините. Редовният прием на Трифала увеличава изгарянето на мазнините като подобрява метаболизма в организма.  Ако се добави и Трикату , този резултат е още по-изявен. 
 • Трифала подпомага поддържането на нормални нива на  холестерола и триглицеридите. 
 • Имуностимулант: Трифала съдържа няколко мощни антиоксиданта, които увеличават защитните сили на организма. Има вещества като флавоноиди, полифеноли, танини и сапонини , които може да помогнат в борбата срещу оксидативния стрес и предотвратяване на различни заболявания. 

Съдържа се в: Трифала

  
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари