Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Екадаши - дни за физическо и духовно пречистване

Екадаши - дни за физическо и духовно пречистване

„От всички растения Туласи ми е по-скъп, Картика ми е по-скъп от всички месеци, моята любима Дварка е по-скъпа за всички места за поклонение, а Екадаши ми е най-скъп“

 

Падма Пурана


Какво е екадаши? Екадаши се счита за благоприятен ден в индуската и джайнистката култура. Той се провежда на единадесетия ден от двата лунни цикъла на месеца, Кришна и Шукла Пакша. Духовно Екадаши символизира единадесет сетива, съставляващи пет сетивни органа, пет органа за действие и един ум. Хората спазват пост, за да отбележат деня, като контролират единадесетте сетива и консумират само разрешени храни и се въздържат от други.

В Непал и Индия Екадаши се смята за ден за прочистване на тялото, подпомагане на възстановяването и подмладяване и обикновено се спазва чрез частично или пълно гладуване.На санскрит екадаши означава „единадесет“, като в единадесетия ден от две две седмици на растящата и намаляващата луна през лунния месец. Бхагавад Гита  говори за екадаши като за деня, в който Бог Кришна разказал на Арджуна за значението и начините на постене в този благоприятен ден.Според древните писания постът Екадаши обхваща период от три дни. На десетия ден (Dashami), т.е. ден преди постенето, поклонниците приемат едно хранене в следобедните часове, за да са спокойни, че няма да имат остатъчна храна в тялото на следващия ден. На екадаши поклонниците спазват строг пост и го прекъсват след изгрев слънце.

 

Някои поклонници избират да спазват строг Екадаши Пост, без да консумират храна или вода, а някои спазват този пост, като консумират плодове или Phalhaar – сокове, млечни продукти, чай и т.н., в зависимост от силата на волята и силата на тялото си. Яденето на зърнени и зърнени храни от всякакъв вид е забранено по време на Екадаши гладуването, според ведическите указания.

 

Нашите телесни функции са силно повлияни от Луната и нейното магнитно привличане. Постенето на екадаши помага за поддържане на естествен поток от течности в тялото и спомага за поддържане на добро здраве и спокоен ум.

 

Каква е ползата от спазване на Екадаши? Днес науката е доказала, че всеки атом в човешкото тяло всъщност взаимодейства с цялото космическо пространство всеки момент. И така, как космосът влияе на живота ни. Човешката физиология преминава през цикъл, наречен мандала, приблизително на всеки 40 до 48 дни. В този цикъл ще възникнат три конкретни дни, които може да са различни от човек на човек и не е необходимо да идват на еднакво разстояние, когато тялото не изисква храна. Ако идентифицирате тези дни в живота си и не давате на тялото храна - защото то не пита - много от вашите здравословни проблеми ще бъдат решени по прост модел. Гладуването съдейства за подобряване на функциите на храносмилането, дишането и кръвообращението. Освен това детоксикира тялото, пречиства кръвта и подобрява функционирането на бъбреците и черния дроб.

Екадаши насърчава пречистване в физически, умствен и духовен план, придобиване на Божията благодат и освобождение от илюзията за материално съществуване. Казва се, че само предана душа, която спазва пълен пост на Екадаши, постига сто пъти по-голяма полза, отколкото от извършването на Ashvamedha-yajna (жертвоприношение на кон).

Какво да избягваме в Дните на Екадаши?

- Месото и всички месни продукти

- Риба и морски дарове

- Всякакъв вид бобови растения

- Всички видове зърнени култури и особено на ориз.Защо оризът не се яде на Eкадаши? Според религиозните вярвания капка пот паднала на земята от главата на Бог Брахма и се превърнала в демон. Когато поискал място за живеене, Брахма казал на демона да съществува в оризовите зърна, консумирани от хората на Екадаши и да се превърнат в червеи в стомаха им. Има и научна причина зад липсата на ориз на Eкадаши. Яденето на храна, която задържа твърде много вода на Eкадаши, може да причини нестабилност, тъй като луната привлича вода и се казва, че лунните лъчи имат повече космическа енергия в този ден. Тъй като оризовите зърна съдържат много вода, консумацията му може да доведе до влошаване на определени състояния като задържане на вода, настинка, синузит и др.

 

Какво е подходящо да приемаме в дните на Екадаши?

- Вода с малко мед и лимон

- Пресни плодове и зеленчуци

- Сушени плодове

- Ядки (малко)

- Млечни продукти

 

И все пак Екадаши не е диета, ако на този ден допуснете да се отклоните от нравствено-етичните норми, ако лъжете, изпитвате гняв и раздразнение, омраза, а не любов, то вие не постите, а гладувате! Бъдете добри и отзивчиви. Въздържанието от храна тези пречистващи дни изчиства негативната карма. Днес е специален ден РАМА ЕКАДАШИ. Вярва се, че последователите, които постят на този свещен ден, ще бъдат дарени с огромно богатство, щастие и живот без грях. Успешен и здрав Екадаши!

 
Постите през 2022 година са на:
  • 4 ноември
  • 20 ноември
  • 3 декември
  • 19 декември

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари