Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ – НАШИТЕ ПЪРВИ И НАЙ ЦЕННИ ПРИЯТЕЛИ…

ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ – НАШИТЕ ПЪРВИ И НАЙ ЦЕННИ ПРИЯТЕЛИ…

 

   Растенията се използват от най – дълбока древност за лечение на различни заболявания. Всъщност те са сред първите средства, към които човекът е прибегнал в стремежа си да подпомогне своето здраве. Повечето от тези растения се прилагат и сега, като разликата е тази, че днес ние вече знаем химическия им състав и точно на какво се дължи техния лечебен ефект. Чайовете, етеричните масла и хранителните добавки, съдържащи растителни екстракти печелят с добрата си поносимост и липсата ( в огромното мнозинство от случаите) на сериозни странични ефекти, като в същото време те са високо ефективни, особено що се отнася до хроничните заболявания. Неслучайно съвременните постижения на медицината и фармакологията позволиха на фитотерапията ( науката за лечение с растения ) да се превърне в любима  научно-медицинска дисциплина, практикувана от милиони лекари по цял свят.

Растенията заемат основно място и в нутритерапията, а много от тях се използват широко и в източната медицина и Аюрведа. Голямо предимство на всички клонове на медицината, използващи по един или друг начин лечебните растения е съвместимостта им (с много малко изключения) с всички съществуващи методи и средства за лечение, включително и с хомеопатията. Хората, лекуващи се с хомеопатични лекарства (повечето от които са получени от растения) трябва да знаят, че единственото условие за лечение с хомеопатия е 10 – 15 минути преди и след приемането на хомеопатично лекарство да не се прави нищо с устата (не трябва да се храним, да дъвчем дъвки и бонбони и да мием зъбите си). При спазване на това условие, съвсем спокойно можем да съчетаваме хомеопатия с използване на лечебни растения под формата на чайове, хранителни добавки, етерични масла и др.

д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести, преподавател  по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия, медицински консултант за хранителните добавки на Хималая и Чарак,  и основател на МЦ Фитолек

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари