Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

За млечните продукти според Аюрведа

За млечните продукти според Аюрведа

Прясното и киселото мляко, яйцата и другите млечни продукти са изграждащи храни. Те отнемат повече енергия за своето смилане.

Независмо колко са вкусни, твърдите сирена са твърди за смилане. Нарушават храносмилането на Ватите и са прекалено мазни и солени за Питта и Капха. За да подобрите смилането на млечните храни, препоръчително е да ги консумирате със загряващи подправки като кромид лук, черен или червен пипер и пресен босилек. Според Аюрведа загряващите подправки разпалват агни (храносмилателния огън) и по този начин улесняват смилането на твърдите сирена.

В Аюрведа се използва термина „окасатмя“, което означава начин на живот и хранене, следвани в продължение на толкова дълго време, че са станали безвредни. Възможно е млечните храни да не са толкова вредни за Вас, в случай че сте консумирали млечни продукти много дълго и в случай че млечната диета заема изключително голяма част от Вашата национална кухня, така че не само Вие, но и Вашите предци са приемали много млечни продукти. Може причината млечните продукти да не получават добра оценка в Аюрведа е именно отсъствието на млечните продукти в индийската кухня.

В аюрведичното лечение, излючително препоръчително е приемането на гхи (пречистено масло, увеличава усвояването на храните). Подпомага усвояването на храните, защото е по-лесно за смилане от обикновеното масло. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари