Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Диария

Диария

По правило човек има диария, когато неговият агни (храносмилателен огън) отслабне. В резултат на това абсорбирането и усвояването на хранителни вещества се влошава и несмляната храна се отделя под форма на редки, воднисти изпражнения. Целта на Аюрведа при лекуването на диария е да засили агни и да успокои онази доша, обикновено питта, която е възбудена.

В причина за диарията могат да се превърнат и лошото храносмилане, нервно напрежение или консумирането на неподходяща храна или комбинация от храни.Лековити храни

  • Смесете равни части кисело мляко и вода (по около половин чаша от двете), добавете 1/8 ч.л. настърган пресен джинджифил и го изпийте.
  • Към чаша сварен ориз басмати добавете 1 с.л. гхи и 3-4 с.л. кисело мляко, разбъркайте и го изяжте.
  • Нарежете не ситни парченца 1 или 2 зрели банана и прибавете 1 ч.л. топло гхи и по 1 щипка кардамом и индийско орехче. Бананите са с високо съдържание на калий, което сгъстява изпражненията.

Билкови лекарства

  • Опитайте смес от джинджифил на прах (около ½ ч.л.) с 1 ч.л. нерафинирана натурална захар. Смесете добре и сдъвчете сместа, отпоивайки по малко гореща вода. Вземайте от тази смес 2-3 пъти дневно, в продължение на 2-3 дни.
  • Гки - 1 ч.л., индийско орехче - ¼ ч.л., джинджифил на прах - ¼ ч.л., нерафинирана захар – 1 ч.л. Смесете всичко и изяжте. 2-3 пъти дневно в продължение на 2-3 дни.
  • При силна диария смесете ½ ч.л. копър на прах с ½ ч.л. джинджифил на прах и дъвчете сместа 2-3 пъти дневно. 

 


Из "Аюрведа - Ръководство за самолечение" от д-р Васант Лад


 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари