Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Домашни средства за киселинен рефлукс

Домашни средства за киселинен рефлукс
Естествени домашни средства за киселинен рефлукс:
 
1. Сода за хляб
2. Алое вера
3. Дъвчете дъвка
4. Банан
5. Лук
6. Джинджифил
7. Чай от лайка
8. Мед
9. Семена от черен кимион
10. Куркума
 
Естествените домашни средства, дадени по-долу, могат да помогнат при лечението на симптомите на язва и да предотвратят усложнения.
 
Сода за хляб

Една супена лъжица сода за хляб или натриев бикарбонат може да бъде много полезна за бързо облекчаване на симптомите на киселинен рефлукс. Содата за хляб е алкална по природа. Има потенциала да неутрализира киселината в стомаха и да предотврати корозивния й ефект върху стомашната и езофагеалната лигавица. Може да помогне за облекчаване на гризането и усещането за парене в гърдите и киселото оригване, причинено от киселинния рефлукс. pH на содата е повече от 7,0, което е достатъчно, за да неутрализира стомашната киселина. Това означава, че дори когато долният езофагеален сфинктер е слаб и не е в състояние да предотврати връщането на киселина от стомаха в хранопровода, съдържимото на върнатото не причинява увреждане на лигавицата на хранопровода.
 
Натриевият бикарбонат се използва и като съставка в групата лекарства, наречени антиациди. Помага за предотвратяване на други състояния, свързани с киселинен рефлукс, като стомашни и дуоденални язви и гастрит. Редовната употреба на натриев бикарбонат също може да помогне за намаляване на риска от усложнения на киселинен рефлукс, като езофагеална язва и карцином. 
 
Как се използва: 
 • Смесете половин чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода. Разбъркайте добре и изпийте.
 • Забележка: Не консумирайте повече от 3.5 супени лъжички натриев бикарбонат за период от 24 часа. Избягвайте да използвате това лекарство повече от една седмица, тъй като може да доведе до странични ефекти като подуване и гадене. Пациентите с хипертония трябва да избягват да използват това лекарство твърде често.
 
Алое вера

Алое вера има потенциала да успокои усещането за парене. Може да се използва не само за успокояване на кожата, но и за усещане за парене, причинено от хиперкиселинност или киселинен рефлукс. Може да помогне за намаляване на възпалението на лигавицата на стомаха и хранопровода. Помага за облекчаване на киселини и болки в корема. Той предизвиква успокояващо действие върху стомаха и хранопровода, когато тези органи са засегнати поради киселинния характер на стомашните сокове. Намалява дразненето на стомаха и предотвратява корозията на хранопровода. Това помага за намаляване на риска от пептични язви и язви на хранопровода.
 
Ефектът на сока от Алое Вера е сравним с ефектите на често използвани антиациди като ранитидин и омепразол. По време на контролирано проучване, 79 пациенти с киселинен рефлукс са лекувани със сироп от алое вера, капсули омепразол или таблетки ранитидин в продължение на 4 седмици. Честотата на симптомите на киселинен рефлукс като киселини, метеоризъм, регургитация на храна, оригване, гадене, дисфагия, повръщане и кисели регургитации са били оценени в края на втората и четвъртата седмица.
 
Резултатите доказват, че Алое Вера се понася добре от пациентите и е ефективно намалява всички симптоми на ГРБ, без никакви неблагоприятни ефекти, налагащи спирането му. Това проучване отбелязва ефективността и безопасността на Алое Вера при лечението на ГРБ. 
 
Как се използва:
 • Изпийте половин чаша прясно изцеден сок от алое вера.
 • Сокът трябва да е хладен или със стайна температура.
 • Забележка: Тъй като ГРБ е хронично заболяване, което трябва да се лекува с цел предотвратяване на усложнения, пациентите се съветват да консумират сока редовно. Те трябва да приемат сока два пъти на ден преди хранене. Сокът от алое вера има слабителни свойства. Следователно, употребата му трябва да се избягва по време на разхлабени движения. Това свойство обаче прави Алое Вера по-полезно за пациенти, страдащи от хроничен запек.
 
Дъвка

Установено е, че дъвката може да осигури забележително облекчение на симптомите на ГРБ. Може да намали хроничните киселини и хиперацидитет. Той също така облекчава болката и паренето в гърдите, причинени от киселинен рефлукс. Дъвката може да помогне за облекчаване на киселото оригване,  гадене и повръщане. Има способността да стимулира секрецията на храносмилателни сокове от слюнчените жлези, което води до увеличаване на потока на слюнка. Това позволява киселината, която се е натрупала в стомаха или хранопровода, да бъде разредена и изчистена или отмита бързо. Изчистването на стомашната киселина помага за подобряване на симптомите на киселинен рефлукс. Следователно пациентите, страдащи от киселинен рефлукс, се съветват да дъвчат дъвка 30 минути преди хранене, за да предотвратят повишената киселинност и свързания с нея киселинен рефлукс. Дъвченето на дъвка увеличава честотата на преглъщане, което спомага за подобряване на нормалните движения на перисталтиката на хранопровода. Той гарантира, че мускулите в хранопровода се свиват по нормален начин, така че да осигурят еднопосочно  движение на храната, от хранопровода към стомаха, като по този начин намалява риска от обратна перисталтика, която може да доведе до киселинен рефлукс. Дъвката подобрява скоростта на изчистване на киселината в хранопровода. Това означава, че дъвченето спомага за увеличаване на скоростта на изчистване на киселината от хранопровода. Дъвченето на дъвка половин час след хранене също може да намали производството на киселина в стомаха и по този начин да предотврати постпрандиалния езофагеален рефлукс.

Как се използва: 

 • Дъвчете дъвка в продължение на 30 минути след хранене.
 • Забележка: Препоръчително е да използвате дъвка без захар, за да сведете приема на въглехидрати до минимум. Това също може да помогне на пациентите с диабет да предотвратят скокове в нивата на кръвната захар. 
Банан 

Бананите са едно от лесно достъпните домашни средства за лечение на киселинен рефлукс. Осигурява облекчаване при киселини и кисело оригване в рамките на 10 до 15 минути след консумацията им. Съдържа естествени антиацидни свойства, които действат като буфер срещу киселинните секрети на стомаха. Той също така предотвратява рефлукса и предотвратява навлизането на храната от стомаха към хранопровода. Бананите имат потенциала да укрепват мускулите в долния езофагеален сфинктер, като по този начин предпазват лигавицата на хранопровода от увреждане, причинено от обратното движение на киселината. Бананът също така осигурява облекчаване на киселини и кисело оригване. Бананите са богати на калий, който работи добре при лечение на киселинен рефлукс чрез неутрализиране на киселината в стомаха. Това действие на бананите е полезно и при справяне с други заболявания, причинени от повишената секреция на киселина в стомаха, като пептични язви и гастрит. Може също така да помогне за предотвратяване на усложненията на киселинния рефлукс, като езофагеална язва и езофагеален карцином. Освен това, богатото съдържание на фибри в бананите засилва ефекта, произведен от неговите антиацидни свойства и помага за неутрализиране на киселината. 

Как се използва: 

 • Изяжте 1 банан, за да получите облекчение от симптомите на киселинен рефлукс. 
 
ЛУК

Пациентите с гастроезофагеален рефлукс могат да получат значително облекчение на симптомите, като включат лук в редовната си диета. По време на проучване ефектът на лука върху симптомите на киселинен рефлукс е наблюдаван при пациенти, страдащи от това състояние. Пациентите са изследвани въз основа на някои параметри с помощта на сонда за рН на хранопровода в продължение на 2 часа след хранене. Установено е, че пациентите са получили забележително облекчаване на болки в корема, оригване, гадене, повръщане и киселини. Той също така спомага за намаляване на епизодите на киселинен рефлукс и понижава pH в хранопровода. Това изследване доказва, че лукът има способността да неутрализира киселината в стомаха и да намали симптомите на киселинен рефлукс.

Как използва: 

 • Лукът може да се консумира ежедневно, като се включи в готвенето. Може да се използва и в салати и супи. 
 • Пациенти, страдащи от твърде чести епизоди на киселинен рефлукс, могат да изядат няколко кръгчета лук след хранене. 
 
ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифилът може да помогне за облекчаване на редица стомашни симптоми, включително гадене и киселинен рефлукс. Установено е, че изпиването на чаша прясно приготвен чай от джинджифил преди хранене може да успокои стомаха и да предотврати появата на симптомите на киселинен рефлукс. Смята се, че действа като буфер. Неутрализира киселината в стомаха и намалява корозивния й ефект върху лигавицата на стомаха и хранопровода. Има стимулиращ ефект върху стомашната подвижност и изпразване. Това осигурява по-бързо смилане на храната в стомаха, последвано от преместването й в следващата част на червата, която е дванадесетопръстника. 
Тъй като джинджифилът позволява на съдържанието на стомаха да се придвижи напред за по-кратък период от време, той намалява вероятността съдържанието да се върне в хранопровода. Освен това успокоява лигавицата на гърлото, раздразнена от рефлукса на киселина.
 
Как се използва: 
 • Нарежете две до три чаени лъжички или настържете парче корен от джинджифил и го добавете към 2 чаши вода. 2. Сварете течността за 5 до 10 минути. След това го покрийте и оставете да се накисва за около 10 минути. 3. Прецедете течността, за да отстраните парчетата джинджифил.
 • Изпийте тази течност 20 минути преди хранене. 
 • Забележка: Пациентите могат да дъвчат парче сух джинджифил след тежки хранения, за да предотвратят симптомите на киселинен рефлукс. 
ЧАЙ ОТ ЛАЙКА

Изпиването на чаша чай от лайка около половин час преди лягане може да бъде полезно за пациенти, страдащи от киселинен рефлукс. Действа като намалява възпалението в стомаха и хранопровода. Той предпазва лигавицата на храносмилателния тракт от  увреждане, причинено от стомашната киселина, и намалява дискомфорта, свързан с киселинен рефлукс. Освен това балансира нивата на киселинност в стомаха. Чаят от лайка може да бъде полезен за пациенти, които страдат от киселинен рефлукс поради силно безпокойство и стрес. Известно е, че тези фактори причиняват повишена секреция на киселина в стомаха и предизвикват развитието и влошават симптомите на киселинен рефлукс.
 
Като облекчава стреса и безпокойството, чаят от лайка може да контролира производството на стомашна киселина и по този начин намалява симптомите на това заболяване. Той също така помага на пациентите да спят добре, като предотвратява дискомфорта, който възниква, когато киселото стомашно съдържимо се връща в хранопровода в легнало положение. Може също така да предотврати усложненията на киселинния рефлукс като язви на хранопровода. Изследванията също така показват ефикасността на лайката при инхибиране на Helicobacter pylori, бактериите, за които е известно, че допринасят за развитието на пептични язви. Лайката намалява мускулните спазми, които могат да влошат киселинния рефлукс. 
 
Как се използва: 
 •  Сварете чаша и половина вода в тенджера. Добавете към него 1 ч.л изсушени цветни листенца от лайка и след това намалете котлона. Разбъркайте добре и ги оставете да се задушат за около минута. Отстранете от котлона и покрийте с капак, за да оставите листенцата да се накиснат за около една или две минути. Прецедете течността и пийте този чай. 
 
ПЧЕЛЕН МЕД
Медът действа като успокояващо средство за раздразненото гърло и осигурява облекчаване при кисело оригване и киселини. Той също така действа като антиоксидант и минимизира щетите, причинени на хранопровода от киселинния рефлукс. Медът, като произвежда силно антиоксидантно действие, улавя свободните радикали и предотвратява развитието на болестта. Той също така намалява генерирането на вътреклетъчни реактивни кислородни видове и възстановява вътреклетъчния глутатион. Също така намалява възпалението в стомаха и хранопровода чрез инхибиране на производството на простагландин Е2 и азотен оксид. Освен това медът има висока плътност и вискозитет. Освен това има ниско повърхностно напрежение. Тези свойства позволяват на меда да остане в хранопровода за по-дълго време като покритие на лигавицата, като по този начин осигурява облекчаване на симптомите няколко часа след консумацията му. Медът също е полезен при лечението на киселинен рефлукс поради непероксидното си антибактериално действие. Помага за предотвратяване на инфекции от H. Pylori в стомаха, като по този начин намалява риска от пептични язви, които могат да възникнат като усложнение, както и като предшественик на ГРБ. 
 
Как се използва:
 • Добавете една супена лъжица мед към чаша вода и я пийте два пъти дневно. Пациентите могат да добавят няколко 5-6 капки лимон за подобряване на вкуса. Пациентите могат да пият тази течност всеки ден сутрин преди закуска и вечер преди лягане. 
СЕМЕНА ОТ ЧЕРЕН КИМИОН
Проучванията показват, че семената от черен кимион имат потенциала да предотвратят предшествениците на рефлуксната болест. Консумацията на семена от кимион е последвана от редица фармакологични действия, които включват противоязвени и противовъзпалителни ефекти. Водна суспензия от семена от черен кимион може значително да намали секрецията на киселина в стомаха и по този начин да осигури облекчение от киселините и киселото оригване, причинени от киселинен рефлукс. Освен това предотвратява усложненията на ГРБ, като язви на хранопровода, благодарение на противовъзпалителното си действие. 
 
Как се използва: 
 • Сварете чаша и половина вода. Добавете към него 1 ч.л. семена от черен кимион и оставете да се вари няколко минути. Затворете капака и оставете да се накисва още няколко минути. Прецедете течността и я изпийте. 
КУРКУМА
Куркумата е мощно противовъзпалително средство. Тя е особено полезна за предотвратяване на язви на хранопровода, причинени от киселинен рефлукс. Предпазва лигавицата на хранопровода. Също така осигурява облекчаване на болката в гърлото, дължаща се на киселините, осигуряваща успокоителен ефект. 
 
Как се използва: 
 • Добавете 1 ч.л. куркума към чаша топла вода и я изпийте. Използвайте веднъж на ден за дългосрочен ефект. 

Какво предлагаме ние:

1. Алзарекс - При язва и киселини

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари