Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

АЮРВЕДА ЗА ЖЕНИ

АЮРВЕДА ЗА ЖЕНИ

В Аюрведа науката за афродизиаци и повишаване на фертилността е Vajikarana или Vrishya chikitsa. Тя се фокусира не само върху подобряване на плодовитостта, но и върху подмладяване, повишаване на жизнеността и сексуалната енергия. Тази дисциплина предоставя насоки за подобряване на функцията на репродуктивните органи, укрепване на репродуктивните тъкани и повишаване на жизнеспособността на яйцеклетките за зачеване.

Мъжете често се сблъскват със сексуална дисфункция. За разлика от тях, случаят с жените е малко по-различен. Едно от най-честите сексуални разстройства, с които се сблъскват жените, е загубата на либидо или сексуално желание. Сексуалните желания на жените наистина са по-трудни за определяне в сравнение с мъжете. Много фактори като стрес във връзката, хормонален дисбаланс и стрес на работа оказват влияние върху женското либидо.


Кои са билките повлияващи женското здраве и либидо?


 

АШВАГАНДА

Има много причини, поради които Ашваганда е най-добрият приятел на жената. Намалява стреса, което осигурява навременен менструален цикъл и баланс на хормоните, а балансираните хормони осигуряват отлично репродуктивно здраве.

Известно е, че Ашваганда се бори с депресията и тревожността, които са сериозни фактори за понижено либидо сред жените.

 

МОРИНГА

Екстрактът от Моринга увеличава притока на кръв в половите органи и на мъжете, и на жените. Засилва сексуалния отговор при жените. Облекчава менструални болки. Моринга е отличен начин бременната жена да задоволи ежедневните си нужди от Калций, Витамин А, В2, В3. които подпомагат женската плодовитост.

 

ШИЛАЖИТ МУМИО

Мумиото е широко използвано в Аюрведа поради многобройните си доказани ползи за здравето. Помага за тонизиране на организма и увеличаване на енергията. Има мощно антиоксидантно действие и стимулира женското репродуктивно здраве и мъжката сперматогенеза.

Поради антибактериалния си ефект, много успешно се използва при цистит.

 

ШАТАВАРИ

В превод от санскрит, Шатавари ( Asparagus/ Asparagus racemosus ) означава "тази, която притежава сто съпрузи", което предполага способността на билката да стимулира плодовитостта и жизнеността при жената. Шатавари е подмладяващ тоник, който помага на жените от всички възрасти да преминават леко през различните фази от живота си. Антиоксидант, афродизиак, адаптоген и тоник за матката, Аспарагус подкрепя функцията на имунната система. Специално внимание се обръща на дългогодишната му употреба в традиционната система Аюрведа за поддържане на нормална храносмилателна функция.

Шатавари регулира хормоналната секреция. Проучванията показват, че за преодоляване на сексуални проблеми, Шатавари е много ефективен тоник за подобряване на либидото при мъжете и при жените .

Изследователи откриват, че в някои култури, хората пият пресен сок от корена на билката, смесен с мед. Аспарагус също така се използва локално в медицински масла заради успокояващите и охлаждащите си свойства.

 

ГОКШУРА ИЛИ БАБИНИ ЗЪБИ

Гокшура (Tribulus Terrestris) e известна с антиоксидантните си свойства. Подобрява либидото и при мъжете, и при жените. Подкрепя общата жизненост, увеличава енергията.Стимулира нормалните функции на уринарния тракт.

 

ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ

Индийското орехче е не само антидепресант, но и естествен афродизиак. Действа като „виагра за жени“. Индийското орехче помага за решаването на много от здравословните проблеми свързани с нервната система, защото има свойството да успокоява ума.

 

АШОКА

Ашока / Saraca Indica/ представлява дърво, което обитава подножието на Хималаите. Индийската наука Аюрведа свързва действието му с контролирането и облекчаването на маточните кръвоизливи и е известно като един от най-добрите тоници за жената. Освен това Ашока има стимулиращ и естрогеноподобен ефект върху ендометриума и яйчниковата тъкан. Оказва благоприятно влияние при дисменорея.

 

АЛОЕ ВЕРА

Лечебната сила на алоето се дължи на богатото разнообразие от над 75 полезни вещества. В състава на растението влизат: Витамини: А, група В (включително В12), С, Е; Минерали: калций, хром, желязо, магнезий, селен и цинк.

Има над 240 вида алое и не всички имат лечебни свойства. От всичките видове, само 3 – 4 имат терапевтични свойства, а само едно от тях – Aloe Vera Barbadenis има силата да ни лекува.

Алое Вера в Аюрведичната медицина

На санскрит Алое Вера се нарича Ghrita – Kumari, което означава „младо момиче”. Нарича се така, тъй като Ведите смятат, че растението дава на жената младост и има регенериращ ефект върху женската природа и репродуктивната способност.

 

ШАФРАН

Шафранът е изпробван като афродизиак от векове. Според проучване, публикувано в Avicenna Journal of Phytomedicine, шафранът е наистина божи дар за подобряване на сексуалната дисфункция не само при жените, но и при мъжете. Растението стимулира ерогенните зони на жените, а ароматът увеличава чувствителността.

 

БРАХМИ

В Аюрведа Брахми подпомага функциите на мозъка, ума и тяло. Стресът оказва ли влияние върху желанието ви? Брахми помага в борбата със стреса и тревожността по естествен път, като същевременно повишава либидо.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари