Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

КАК ДА СПРЕМ ДИАРИЯТА?

КАК ДА СПРЕМ ДИАРИЯТА?

Диарията е едно от най-честите стомашни разстройства през лятото.

Ето какво споделя д-р Васант Лад в своето “Ръководство за домашно лечение”:

"По правило човек има диария, когато неговият агни (храносмилателен огън) отслабне. В резултат на това абсорбирането и усвояването на хранителни вещества се влошава и несмляната храна се отделя под форма на редки, воднисти изпражнения. Целта на Аюрведа при лекуването на диария е да засили агни и да успокои онази доша, обикновено питта, която е възбудена.

В причина за диарията могат да се превърнат и лошото храносмилане, нервно напрежение или консумирането на неподходяща храна или комбинация от храни.

 

Лековити храни

  •  Сварете една, две ябълки, докато омекнат. Пасирайте и добавете чаена лъжичка гхи, щипка кардамом и щипка смляно индийско орехче. Изяжте го бавно. Тази смес не само е много вкусна, тя ще ви помогне бързо да спрете диарията.
  • Ако нямате ябълки, можете да използвате банани, но тях не трябва да ги варите. Нарежете на ситни парченца един или два зрели банана и прибавете 1 чаена лъжичка топло гхи, и по една щипка кардамом и индийско орехче.
  • Още едно полезно средство при диария е варен ориз с кисело мляко. Към чаша сварен ориз басмати добавете 1 супена лъжица гхи и 3-4 супени лъжици кисело мляко, разбъркайте и го изяжте.”

Как да постъпим ако сме в движение и трябва да овладеем бързо диарията? Решението е БАЕЛ.

  • Баел е хранителна добавка на капсули по рецепта на Аюрведа. Подпомага храносмилането и подкрепя чревната флора като контролира причиняващите разстройство микроорганизми и подпомага очистването на червата. По този начин помага за облекчаване на диария и синдром на раздразнените черва.
  •  Плодът Баел е хепатопротективен агент и осигурява облекчение от киселинността.
  • Баел (Aegle marmelos) има благоприятен ефект върху храносмилането и може да предотврати запека, ако се приема редовно.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари