Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

НЯКОЛКО ИДЕИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА СТРОЙНА ФИГУРА

НЯКОЛКО ИДЕИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА СТРОЙНА ФИГУРА

В днешното забързано време и изобилие на „джънк фуд“ е трудно човек да запази теглото си без няколко излишни килограма. Всички похапваме пица, бургери и пържени картофки с удоволствие. Без да се усетим, когато застанем пред огледалото виждаме последиците. Тази закръгленост в отражението не е нашата изящна фигура. Замисляме се за незабавна пълна промяна. Всички знаем причините за натрупаните излишни килограми: преяждяне, липса на движение, некачествена храна, а понякога и наследствена обусловеност или метаболитни нарушения. Наднорменото тегло е причина и за редица здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, стрес, депресия, ставни проблеми, подагра и др.


Затова е препоръчително да се предприемат спешни мерки:  • Намалете порциите. Вярно, по-лесно е да се каже, отколкото да се изпълни, но намалете количеството на храната, която поемате. Това се отнася особено за тестени храни, мазнини, месо. Консумирайте риба поне 1 път седмично.
  • Променете хранителните си навици: Консумирайте прясно приготвена храна когато е възможно. Избягвайте пърженето. За да бъде храната ви здравословна наблягайте на варене, печене и готвене на пара. 
  • Бъдете зелени. Включете повече листни зеленчуци в менюто си. Те са богати на витамини, минерали и фибри. Плодовете, пресните салати и сухите плодове са здравословния избор по отношение на хранителната стойност и контролиране на теглото.
  • Продължавайте да ядете. Страхотна новина, нали. Не е необходимо да гладувате. За деня трябва да се храните 4 – 5 пъти като приемате по-малки порции. Разнообразното и здравословно хранене изисква много пресни плодове, зеленчуци, варено пиле и яйца.
  • Пийте достатъчно вода. Приемайте 1.5 – 2 л течности на денонощие. Течностите приемайте около 30 минути преди или 2 часа след хранене.
  • Отделяйте достатъчно време да се наспите добре. Недостигът на сън или неспокойният сън влошават метаболизма, увеличават апетита за сладко и въглехидрати, което води до увеличаване на приема на храна. Затова е изключително важно 8-часовият сън да бъде приоритетен и то между 22.00 и 06.00 часа.
  • Преодолейте стреса. Доказано е, че стресът влияе цялостно върху здравето. Той може да доведе до колебания на инсулиновите нива и различните хормони. Прекомерният стрес може да влоши съня ви изключително много. Елиминирането на стреса изцяло може да е трудно, но за да се справите с него може да започнете практикуването на йога, медитации и спорт.
  • Движете се. Намерете своя начин за физическа активност – приятно спортуване или разходки (3-5 км на ден), които да ви осигурят необходимото.

Др. Иван Николов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари