Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Проучване ефективността на Цефагрейн таблетки при пациенти с хронично главоболие и риносинузит

Проучване ефективността на Цефагрейн таблетки при пациенти с хронично главоболие и риносинузит

Доц. д-р П. Кабакчиев, Завеждащ УНГ Отделение, УБ Лозенец, София

Инфекцията на мукозата на околоносните кухини/синуси се дефинира като синузит. Поради това, че в процеса винаги участвува и лигавицата на носните кухини, правилно е да бъде използван и наложен термина риносинузит.

Според продължителността на симптомите риносинузитите се определят като

  • остри (продължителност до 4 седмици)
  • подостри (4-12 седмици)
  • хронични (симптомите продължават повече от 12 седмици).

Хроничният риносинузит е едно от най-честите хронични заболявания, засягащо около 15% от населението.

Риносинузитите, въпреки значителните нововъведения в областта на диагностиката и оперативното лечение, поради сериозната си симптоматика, представляват сериозен икономически и социален проблем в света.

Развитието на възпалението в носните кухини и синусите се благоприятствува от увеличената продукция, сгъстяването и ретенцията на мукуса, увреждането на цилиарната активност на епитела, негативно налягане и редукция на парциалното кислородно налягане в синусите, като основна предпоставка за тези процеси е блокирането на дрениращите отвори на синусите към носа. Не трябва да се пренебрегват факторите на околната среда:

  • тютюнопушене
  • замърсеноста на въздуха в градовете, особено актуален въпрос в нашето настоящо ежедневие.

Нормално е да се предположи, че за първи път с пациентите с риносинузит се срещат общопрактикуващите лекари и педиатрите - много по-често от оториноларинголозите.


ОПЛАКВАНИЯТА

на болните са причина за посещението на пациентите при специалисти. Хроничното главоболие и тежест в лицевата област, понякога ирадииращи към зъбите, е най-честото оплакване на пациентите, заедно с увеличената носна/назофарингеална  секреция, кашлица (нощем, сутрин), лош дъх от устата, фебрилитет, недоспиване и умора след ставане от сън, проблеми с ушите. Главоболието при хроничния риносинузит (обикновено- тригеминално дразнене при промяна на налягането в околоносните кухини) е важен симптом, и неговата продължителност и локализация може да насочи лекаря към засягането на определен синус.


ЛЕЧЕНИЕТО

на хроничния риносинузит, въпреки множеството препоръчителни от специализирани групи схеми, не е унифицирано. Използват се различни терапевтични подходи- антибиотици (включително противомикотични), кортикостероиди, промивки с изо- и хипертонични солеви разтвори, левкотриенови рецепторни антагонисти. В последните години за лечение на симптоматиката на хроничния риносинузит се появяват все повече растителни (фитотерапевтични препарати) и хомеопатични препарати.

Хроничното и рецидивиращо главоболие като основен симптом на синузита- остър и хроничен, е оплакването което се нуждае в голяма степен от облекчаване на първо място. Лекуването на този симптом е свързано и с търсене на превантивно лечение, което да може да бъде приемано ежедневно, евентуално да може да доведе и до трайно повлияване на болката.

 През последните години нараства интересът към АЛТЕРНАТИВНАТА МЕДИЦИНА и по специално към фитомедикаментите за  облекчаване на различните симптоми и особено главоболието при хронични синуити. Билковите комбинации на древното учение Аюрведа в унисон с познанието и методите на съвременната наука позволяват на фирма Charak Pharmaceuticals, Mumbai създаването на таблетки Цефагрейн с противовъзпалителни, муколитични и деконгестантни билки.

В нашата клинична практика имахме възможност да направим оценка на ефективността и безопастността на препарата  ЦЕФАГРЕЙН (полихербален препарат) при пациенти с хроничен риносинузит с или без полипоза и с хронични оплаквания от носа и синусите. Препаратът бе използван и при възрастни пациенти с хроничен риносинузит и съпътстваща астма. Третирани бяха пациенти на възраст от 10 до 70 години, като се използваше  стандартната схема, препоръчана от фирмата производител- по 2 таблетки  2 пъти дневно за по-продължителен период- от 12 седмици.


ОТ НАШИТЕ НАБЛЮДЕНИЯ

правят впечатление добрите резултати, които пациентите приемащи Цефагрейн и участващи в проучването демонстрираха по отношение на главоболието, затрудненото носно дишане и секретите в носа и стичащи се в назофаринкса. От друга страна, липсата на сериозни странични ефекти подкрепя тезата за възможното приложение на Цефагрейн при пациенти с продължителни оплаквания от хроничен риносинузит. При контролните прегледи липсваха и данни за промени в лабораторните стандартни изследвания на кръв и урина.

Достъпната цена на полихербалния препарат Цефагрейн допринася той да бъде изписван като алтернативен вариант при пациенти страдащи от хроничен риносинузит.

Цефагрейн е полихербален препарат, който намалява сину-назалното възпаление, улеснява втечняването и по този начин почистване на секретите в носа и синусите, премахва и облекчава свързаното главоболие и по този начин подобрява комфорта на живот на пациентите.


Клиничното изслeдване е проведено в Университетска болница „Лозенец“.


 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари