Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Първи стъпки за преодоляване на храносмилателния дискомфорт

Първи стъпки за преодоляване на храносмилателния дискомфорт

 Стомашно чревният тракт ежедневно е подложен на различни изпитания: пържени, престояли, мазни или студени храни, люти,  пикантни, солени, кисели, пушени, консервирани храни и др. При „по-деликатни стомаси“, често се появяват симптоми на дискомфорт или дори болки в коремната област. Понякога човек не обръща внимание на такива сигнали като ги приема като обичайни състояния, които ще отминат съвсем скоро от самосебе си или след прием на „едно хапче срещу киселини“. Проблемът временно се решава до .... следващата консумация на вкуснотии, които причиняват тежест, киселини или подуване на стомаха. В дългосрочен план пренебрегването на проблемите с храносмилането  не се отразява добре на организма. Такива често повтарящи се състояния може да доведат до диагнози като: хроничен гастро-дуоденит, язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника. Тези сигнали или тези „светващи червени лампички“ е необходимо да бъдат осъзнати и да бъдат взети съответни мерки за да не се появяват занапред. За целта е небходимо човек да се самонаблюдава и да отчете при какви обстоятелства се появява стомашният дискомфорт: от определени храни или от определена кулинарна обработка; от количеството на храната или от времето на приема й през денонощието, прием на лекарства, които биха дразнили храносмилателната система, начина на хранене ( на крак, няколко залъка на две, на три през деня и обилна вечеря за компенсация) и т.н.. 


За да остане удоволствието от храненето, докато отшумят проблемите, може да се прибегне и до прием на билкови продукти:  

  • Газекс (производител Хималая, Индия) - подпомага храносмилането и подобрява усвояването на хранителните вещества. Допринася за намаляване на газовете (метеоризъм) в храносмилателна система и облекчава състоянието при стомашни киселини.
  • Алзарекс (производител Чарак Фарма, Индия) има благоприятен ефект  при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при хроничен гастрит, при гастро-езофагеален рефлукс (киселини в хранопровода). Спомага за намаляване на киселините в стомаха и подобрява устойчивостта на стомашната лигавица.
  • Трифала (производител Хималая, Индия) спомага за облекчаване на по-леки форми на запек (констипация), спомага за подобряване на перисталтиката на червата и тяхната детоксикация.

Д-р Иван Николов

Специалист „Хранене и диететика“

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари