Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Срещу стреса с билки? Ето как...

Срещу стреса с билки? Ето как...

 

Напрежение на работа, претъпкан градски транспорт, задръствания, графици, срокове. Животът в съвременното общество неминуемо носи думичката „стрес“ в себе си.

Стресът представлява цялостна нервнофизиологична реакция на организма на определени физически, психически, здравословни и други дразнения. Без да се впускаме в обстойни обяснения, ще кажем, че стресът се регулира от така наречената хипоталамо-хипофизно-надбъбречна ос (НРА). Представете си тази ос като мотор. Под въздействията на стреса този „мотор“ може да работи на пълни обороти, или да се изключи напълно. Но по своята същност стресът не е толкова страшен злодей, какъвто го считаме. Стресът е начин, по който организмът минава в „суперорганизъм“ и прави изключителни неща с цел да се пребори с отрицателните фактори.  

За жалост, излишният стрес оказва влияние върху психическото и емоционалното ни състояние, върху взаимоотношенията и здравето ни. Доказано е, че 90% от заболяванията се дължат именно на стрес. Той отслабва имунната система и може да доведе до:  хипертония, храносмилателни смущения и язва, сърдечно-съдови проблеми, диабет и много други.  

Как функционира стресът?

Според учените стресът има три основни етапа. Първият е етапът на тревога, който отключва проблема. Втори етап е повишената резистентност – връщане на организма към нормалните си нива на функциониране. И третата фаза е изтощението - този етап настъпва, ако стресовият фактор е постоянен, например психически или ако организмът не е в състояние да се справи с проблема. Способността на организма да реагира е сведена до минимум.

 

Какво може да ни помогне?

Практикуването на йога e чудесна техника за успокояване на разтревожения ум. Йога помага за намаляване на напрежението и постигане на спокойствие.

Освен това, опитайте да си представите нещата, които причиняват стрес в живота Ви с отдалеченост и яснота, като се фокусирате на това реакцията Ви да бъде съзнателна, а не  сляпа. Медитацията помага човек да развие тази способност чрез култивиране на пасивно осъзнаване и може да доведе до много по-здравословно поведение в стресиращи ситуации.  С времето ежедневната медитация може да пре-програмира съзнанието и да  помогне да се постигне по-спокойна и осъзната реакция към предизвикателствата.

В допълнение се опитайте да добавите няколко билки с доказан ефект към ежедневното си меню. Доверете се на познанието на Аюрведа – най-древната наука за живота, за да се справите с напрежението и умората.

 

Withania somnifera, позната също като Ашваганда (ashwagandha), Индийски жен-шен (Indian ginseng) или зимна череша (winter cherry) е изключително полезна при проблеми със стрес, преумора, както и за добър сън. Според Аюрведа тази билка се класифицира като подмладяваща, благодарение на свойството да подпомага обновяването на клетките в  тялото и има много добър ефект в подобряването на физическото и менталното здраве.  

Ашваганда е мощен анти-оксидант и подкрепя функцията на имунната система. Билката може да се приема и като хранителна добавка.

Bacopa monnieri е позната още като брахми. От древността тя е известна със свойствата си да стимулира мозъчната функция, подобрява паметта, концентрацията и качеството на осъзнаване. Спомага за значително запазване на научената информация. Действа успокояващо при прояви на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Помогнете на организма си чрез силата на Аюрведа. Разгледайте и останалите ни хранителни добавки и козметика, разработени по оригинални индийски рецепти!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари