Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Аюрведично лечение у дома? Научи как..

Аюрведично лечение у дома? Научи как..

 

Буквално преведено Аюрведа означава „наука за живота“, но тази благозвучна дума има многобройни значения – тя е свързана със специфичен начин на живот, лечение, диагностика, диети и билкови добавки.

Философията зад Аюрведа има две сфери – да лекува болести и да съхранява здравето. Смята се, че благодарение на тази индийска наука са се родили съвременните педиатрия, гериатрия и токсикология.

Аюрведичното лечение е насочено към природата и въздействието на петте елемента от нашата екосистема – земя, вода, въздух, огън, пространство – върху нашата индивидуална система и тяло. Често в лечението се използват специфични комбинации от билки, които помагат на организма да се справи определени болести. Но тук лечението не се появява преди установяването на болестта, „лечението“ върви паралелно с ежедневното хранене и начин на живот.

Освен билколечението, Аюрведа изисква и специфичен начин на хранене. Съветва се да не се смесват плодове и зеленчуци в едно ядене, както и прясно и кисело мляко. Важно място заема ежедневното приемане на големи количества прясна и чиста вода. Според индийското учение, бялата захар е особено вредна за организма, затова тя често бива заменяна със захар от тръстика, фурми и други естествено сладки плодове.

В днешното забързано ежедневие, съвременното общество не се интересува достатъчно от съставките в храните, които купува от магазина. Аюрведа препоръчва на спазващите я да приготвят сами  храната си, за дa запазят нейните полезни свойства. Препоръчва се храната да е винаги топла и в точно количество, за да се отрази добре на храносмилането. По време на хранене умът трябва да е спокоен, не трябва да сте заети да мислите за проблеми. Просто за няколко минути бъдете погълнати от самото хранене и се наслаждавайте на вкуса на храната или напитката.

Основна част от лечението са Аюрведичните пречистващи режими. Аюрведа разглежда тези режими като най-важна привантивна мярка срещу заболявания. Тя счита, че токсините Ама се отлагат в тъканите и забавят храносмилането и метаболизма. Пречистващите режими са известни с приемане на определени комбинации от билки. Някои от най-известните са Виданга, Нийм и Трифала. Всяка една от тях има специфично действие върху организма и подпомага при различни проблеми.

Днес, те лесно могат да се приемат под формата на чай или на хранителни добавки. Различни разновидности на аюрведични лечебни продукти можете намерете в нашата онлайн платформа.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари