Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Детокс в домашни условия

Детокс в домашни условия

 • Панчакарма е изкуството за изчистване и детоксикация, препоръчвано горещ както за периодична профилактика, така и за справяне с конкретен здравословен проблем. 
 • Започнете своята домашна програма за детоксикация с вътрешна олеация. В началото е най-добре да се използва гхи (пречистено масло, приготвено от безсолно масло). Гхи осигурява вътрешна олеация и лубрикация, което е необходимо условие, за да може токсините да започнат да излизат от тъканите на тялото и да отиват в стомашно-чревния тракт, за да бъдат отстранени.
 • След вътрешната олеация е време и за външна. През следващите дни втривайте много добре затоплено (но не горещо) масло от главата до пръстите на краката. Зависимост от типа индивид има няколко варианта. Ако сте вата индивид се препоръчва използването на тежкото и загряващо сусамово масло, ако сте питта – слънчогледово масло, а за тип капха – царевичното масло. Масажът с масло трябва да продължи поне 15 минути. След като маслото се втрие добре, си вземете горещ душ или вана, след което е добре да се измиете с билков аюрведичен сапун, като този с нийм и куркума. Нека част от маслото остане върху кожата.
 • Д-р Васант Лад препоръчва всяка вечер, по време на домашната детоксикация, най-малко 1 час след хранене, да се приема трифала. Наред с многобройните си лечебни и хранителни свойства, трипхалата е и умерено, но добро слабително средство. С използването й ще си гарантирате положителните ефекти на едно по-мощно лечение със слабително, но в по-мека форма и за по-дълъг период от време. Трифалата е безопасна и може да се използва продължително.
 • За да приключите с домашната детоксикация с панчакарма, през последните дни след горещата вана или душ изпълнете аюрведична лечебна клизма (басти). 
 • Вътрешната и външна олеация с гхи и масло, в комбинация със сведана (изпотяване с горещ душ или вана) и виречана (очистително) с помощта на трифала, последвани от басти, представлява ефектично пречистване , което може лесно да бъде изпълнено в домашни условия.

Важно! Не прибягвайте до използване на тези методи без съдействието на специалист. 


Източник: "Аюрведа - ръководство за домашно лечение" - д-р Васант Лад


Други детокс продукти:

 • Лив. 52 - За здрав черен дроб - Редовното приемане допринася за оптимално функциониране на черния дроб и подпомага елиминирането на токсините. Повлиява организма благоприятно при проблеми с черния дроб.
 • Нийм - За здрава кожа - Нийм се характеризира с кръвопречистващи и антибактериални свойства. Използва се при кожни смущения. Поддържа кожата здрава и еластична. Повлиява положително кожния метаболизъм. Подкрепя възстановяването на епитела.
 • Пурим - Пурим съдържа екстракти от билки, които подкрепят функциите на организма срещу гъбички и бактерии и подпомагат функцията на черния дроб. Пурим e с благоприятен ефект при кожни проблеми и подпомага заздравяването на рани. 
 • Уртиплекс - При уртикария, сенна хрема, алергичен ринит - Подпомага пречистването и детоксикацията на кръвта и организма. Допринася за облекчаване на субективните оплаквания при алергия и сърбеж. Има антисептични свойства и повлиява положително функциите на кожата и лигавицата (епидермиса) при хронична уртикария, алергични дерматози, сърбежи, кожни реакции при хранителни алергии, алергичен ринит, сенна хрема и атопична екзема.
 • Ливеда - За нормалана функция на черния дроб - Подпомага нормаланата функция на черния дроб. Защитава, регулира и обновява чернодробните клетки. Подпомага възстановяването на чернодробната функция. Подпомага детоксикацията на черния дроб. 
 • Аспарагус |Шатавари| - Грижа за жената - Шатавари е мощен диуретик и допринася за пречистване на токсините чрез урината. Аспарагус възстановява хормоналния баланс при жени с променливи хормонални нива, дължащи се на менструация и менопауза.
 • Био чай Йоги Детокс – съдържа женско биле, канела, бодлив плод, джинджифил, копър, анасон*, кориандър, кардамом, черен пипер, магданоз, карамфи*, градински чай и куркума

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари