Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Газове и Метеоризъм

Газове и Метеоризъм

„Нито един човек не е предпазен от образуването на газове в стомаха и червата. В един или друг момент всеки е страдал от този проблем.

Всички ние сме уязвими за това състояние поради няколко причини. Първо, дебелото черво е основното седалище на вата доша, която произлиза от етера и въздуха. Ако поради консумирането на храни, възбуждащи вата, заради студено време, тревожност, безсъние и други фактори тази доша в дебелото черво се увеличи, може да се образуват газове. Освен това, когато се храним, ние преглъщаме и малко въздух в стомаха, който увеличава вата. Заедно с това всяка храна, която консумираме, преминава през процес на лека ферментация, при което се отделят газове. Струпването на газове в различни части на дебелото черво предизвиква появата на метеоризъм, подуване на стомаха и дискомфорт.Ето няколко лесни и успешни средства за контролиране на метеоризма.

  • Джинджифил: Настържете малко суров корен от джинджифил, докато напълните 1 ч.л. от него и добавете 1 ч.л. сок от лайм (зелен лимон). Вземете сместа веднага след ядене.
  • Лимонов сок: Още едно просто средство за намаляване на газовете се приготвя по следния начин: в чаша с хладка вода сложете 1 ч.л. лимонов сок и ½ ч.л. сода за хляб. Разбъркайте добре и бързо изпийте течността веднага след хранене. (Образува се въглероден двуокис, който подпомага храносмилането).
  • Активен въглен: Друго просто средство са талетките с активен въглен. Въгленът абсорбира газовете и помага за предотвратяването на метеоризма.
  • Трифала: Полезно е да пиете билкова смес трифала. Вечер, преди лягане, запарете за 5-10 мин. ½ - 1 ч.л. трифала с вряла вода и след това изпийте.“

Из „Аюрведа – ръководство за домашно лечение на д-р Васант Лад

 

В Himalaya.bg можете да намерите Газекс с активен въглен и Трифала.


 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари