Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Трите доши в АЮРВЕДА

Трите доши в АЮРВЕДА

В Аюрведа има три доши, които се наричат Вата, Питта и Капха. Те са основни енергийни принципи, които определят функциите и състоянията на тялото и ума.

 • Вата е енергията на движението и контролира движенията на тялото и мислите. Тя е отговорна за дейностите на нервната система, дишането, циркулацията на кръвта и използването на енергията. Когато Вата е балансирана, тя дава креативност, ентусиазъм и интелект, но когато е извън баланс може да доведе до тревога, нервност, затруднения със заспиването, нарушена храносмилателна система и болести на костите и ставите.
 • Питта е енергията на трансформацията и контролира метаболизма, храносмилането и топлинните процеси. Тя е отговорна за интелекта, зрението, чувствителността на кожата и храносмилателната система. Когато Питта е балансирана, тя дава умствена яснота, острота на зрението и красива кожа, но когато е извън баланс може да доведе до раздразнителност, гневливост, киселини и проблеми с храносмилането.
 • Капха е енергията на стабилността и контролира структурата, теглото и здравето на тялото. Тя е отговорна за имунната система, здравето на кожата и храносмилателната система. Когато Капха е балансирана, тя дава усещане за стабилност, дълбок сън и добро здраве, но когато е извън баланс може да доведе до липса на енергия, тежест в тялото, наднормено тегло, инерция и проблеми със здравето.

Целта на Аюрведа е да поддържа баланса между тези три доши, за да се постигне оптимално здраве и благополучие на ума и тялото.

В Аюрведа, балансирането на дошите включва няколко метода, които се препоръчват за поддържане на здравето и благополучието на тялото и ума. Ето няколко от тях:

 1. Хранене: Храната играе важна роля за балансирането на дошите. Всяка доша има определени храни, които я увеличават или намаляват. В Аюрведа важи принципа на подобното изгражда подобно. Следователно, за да балнсираме увеличена вата доша, трябва да ядем храни с противоположи на нейните свойства. Тъй като Вата има свойства като студено и сухо, за човек с преобладаваща Вата доша е препоръчително да яде топла и мазна храна и т.н.
 2. Йога във всичките й форми: асана, пранаяма и медитация: Йога е полезна за балансиране на дошите, тъй като помага за намаляване на стреса и за успокояване на ума. За Ватта доша примерно, е подходяща по-спокойна асана практика, балансиращи дихателни практики като нади шодхана и медитация. За питта – охлаждаща пранаяма и т.н.
 3. Масаж: Масажът и особено самомасажът на дневна база е полезен за балансиране на дошите, тъй като може да стимулира кръвообращението, да намали напрежението и да релаксира тялото. Различни масла и техники се използват за балансиране на различните доши. Сусамовото масло се използва изключително много в Аюрведа. То е особено подходящо за Ватта и Питта доша, заради загряващите му свойства. Обратно, за Питта доша, е подходящ масаж с охлаждащи масла като зехтин и кокосово масло.
 4. Терапии с билки: Растителните лекарства и терапии са често използвани в Аюрведа за балансиране на дошите. Различни растения имат свойства, които могат да помогнат за балансиране на определени доши.
 5. Начин на живот: Начинът на живот е изключително важен за това дошите да бъдат в баланс. В този смисъл, за една Капха доша, която е склонна към инерция, е препоръчително да има повече динамика в живота си. Обратно, за Ватта доша е необходимо повече спокойствие.

Сега е момента да споделим, че човек не само има специфична за себе си доша, но определен период от живота му, може да преобладава тотално различна доша. Малко повече пояснение: В Аюрведа, термините "пракрити" и "викрити" са свързани с концепцията за конституционален тип на човека и неговото текущо състояние.

Пракрити се отнася до индивидуалния конституционен тип на човека, който се определя от комбинацията на трите доши - Вата, Питта и Капха, като съотношението между тях е определено в момента на раждането. Всеки човек има уникална пракрити, която диктува какви са неговите физически, умствени и емоционални характеристики и склонности. Например, хората с преобладаваща Вата пракрити са обикновено сухи, леки и подвижни, докато тези с преобладаваща Пита пракрити са обикновено топли, остри и решителни, а хората с преобладаваща Капха пракрити са обикновено стабилни, здрави и спокойни.

Викрити от друга страна, се отнася до текущото състояние на дошите в тялото в даден момент. Това може да бъде по-различно от пракрити, тъй като външните фактори като диета, околната среда и емоционалния стрес могат да променят баланса на дошите. Така че, ако някой има Питта пракрити, но понастоящем има възпаление в тялото или психическа тревожност, то това се смята за Викрити. Друг пример, човек с Вата конституция (сух и слаб) може да има характерно за Капха заболяване, каквото например е астмата. Тогава диетата и препоръктие, които се дават от даден Аюрведа специалист, трябва да са съобразени с двете доши едновременно.

Разбирането на пракрити и викрити е важно в Аюрведа, тъй като може да помогне за определяне на индивидуалните нужди за хранене, лечение и начин на живот. Консултирането с Аюрведа терапевт може да помогне за определяне на индивидуалният конституционен тип, както и за начин на поддържане на баланс между дошите.


ВАТА е една от трите доши в Аюрведа и представлява елемента въздух и етер. Следните са основните свойства на Вата:

 1. Лагху (леки): леки движения, с нестабилна походка
 2. Рукша (суха): Вата е суха, без мазнини, слаба.
 3. Шита (студена): не понася студа, чести настинки.
 4. Кхара (Грапава) – груба коса, лице, части на тялото
 5. Тикшна (Остра) – бързо се дразни, бързо разбира, бързо харесва, бързо забравя
 6. Вишада (прозрачна) – пукане на стави, напукване на кожа
 • Физически характеристики: слаби; суха, тънка коса; продълговати, тънки нокти; малки, криви зъби; непостоянни хранителни навици; запек, газове, безсъние, тревожност; най-малка сила
 • Психологически характеристики: интелигентни, любознателни, приказливи, склонни към страх, тревожни, вятърничави, несигурни
 • Кои органи доминира: дебело черво, празни пространства, пикочен мехур, ректум, бедра, ум, малък таз

ПИТТА е една от трите доши в Аюрведа и представлява елемента огън и вода. Следните са основните свойства на Питта:

 1. Ушна(Топла): Питта е топла доша и има голяма топлинна енергия.
 2. Тикшна (Остра): силен храносмилателен потенциал;
 3. Амла (Кисела): Питта има киселинен характер и може да предизвика киселинност и горещина.
 4. Кату (Лютива)
 5. Висра (Мирише лошо)
 6. Течна
 7. Проникваща
 • Физически характеристики: средна физика, топли крайници, влажна кожа, светла коса, очи; с лунички; средно голямо чело; средни нокти;
 • Психологически характеристики: енергични, динамични, агресивни, водачи, с бистър ум, доминиращи, критични
 • Кои органи доминира: тънко черво, под форма на киселина в смилателни ензими в тънко черво, жлъчен сок, стомашен сок, кръв, потта

КАПХА е една от трите доши в Аюрведа и представлява елемента земя и вода. Следните са основните свойства на Капха:

 1. Гуру (Тежка): Капха е тежка доша, която може да доведе до чувство на тежест и замъгленост в мисленето.
 2. Шита (Студена): Капха е студена доша, която може да доведе до чувство на студ и мързел.
 3. Снигдха (Мазна): може да доведе до натрупване на мазнини в тялото.
 4. Стхира (Стабилна) – стабилно тяло
 5. Шлакшна (Гладка) – гладки органи
 6. Пичила (Мътна)
 7. Мруду (Мека) – мекота на формите
 8. Манда (Бавна) – бавни движения
 • Физически характеристики: къдрава, мазна коса; студени крайници; едро тяло; голямо чело; големи устни; дълбок сън; редовно хранене; гладка кожа
 • Психологически характеристики: сантиментални, романтични, склонни към привъзрване; срамежливи; зависими; алчни; спокойни; по-практично ориентирани; склонност към инерция и затлъстяване;
 • Кои органи доминира: бял дроб и стомах; цереброспинална течност; стави; горна част на стомах; мастна тъкан

Балансът на Вата, Питта и Капха е от съществено значение за здравето и благополучието на човека. Когато те са в дисбаланс, може да доведат до различни здравословни проблеми и заболявания. Затова е важно да се поддържа баланс чрез правилно хранене, физическа активност, релаксация и други Аюрведически практики.


ХРАНА


ВАТА

 • Храните, които са добри за балансирането на вата, са тези, които са топли, мазни, тежки и влажни. Ето някои примери: Сготвени с мазнина зеленчуци: тиквички, карфиол, сладки картофи, моркови, краставици, кисели краставички, домати, патладжани, зелени листни зеленчуци (спанак, магданоз, риган и др.)
 • Плодове: сладки плодове като банани, авокадо, праскови, грозде, кайсии, праскови, гуави и манго.
 • Житни храни: овес, ръж, кускус, киноа, брашно от цели житни зърна.
 • Млечни продукти: мляко, масло, краве сирене, кисело мляко, краве масло.
 • Масла и зехтин: кокосово масло, маслиново масло, гхи (краве масло без мляко).
 • Бобови: чушки, леща, нут, боб.
 • Ядки: бадеми, фъстъци, кедрови ядки, кашу.
 • Пикантни подправки: куркума, кимион, канела, джинджифил.

Тези храни помагат на вата да се балансира и да се намали евентуалното чувство на студенина, сухота и липса на енергия, които са свойствени на прекомерно увеличена вата. Въпреки това, е важно да се консултирате с Аюрведически специалист, преди да започнете да променяте хранителния си режим, за да се уверите, че съветите са персонализирани и безопасни за вашето здраве.

ПИТТА

 • Храните, които са добри за балансирането на питта, са тези, които са с противоположни свойства студени, горчиви и с умерена мазнини. Трябва да се избягва люто, кисело, алкохол, които увеличават Питта доша и да се хапват зелени салати, мента, спанак и др. Охлаждащи съставки. Ето някои примери: Зеленчуци: краставици, карфиол, зелен боб, моркови, зелена тиква, спанак, магданоз, копър, брюкселско зеле, зелен лук.
 • Плодове: плодове като грозде, диня, праскови, кайсии, круши, нар, папая, манго.
 • Житни храни: пълнозърнест ориз, киноа.
 • Млечни продукти: краве сирене, кисело мляко, мляко, краве масло.
 • Масла и зехтин: кокосово масло, зехтин.
 • Бобови: зелена леща, мунг дал, червен лук.
 • Ядки: кашу, слънчогледови семки.
 • Подправки: куркума, кардамон, кимион, канела.

Тези храни помагат на питта да се балансира и да се намали евентуалното чувство на гняв, раздразнителност и прекомерна топлина, които са свойствени за прекомерно увеличена питта.

КАПХА

 • Храните, които са добри за балансирането на капха, са тези, които са леки, сухи, прохладни и имат горчив или стипчив вкус. Капхата трябва да избягва сладко. Ето някои примери:
 • Зеленчуци: спанак, брюкселско зеле, карфиол, зелена тиква, грах, артишок.
 • Плодове: ябълки, грейпфрут, круши, нар, кайсии.
 • Житни храни: пълнозърнест ориз, киноа.
 • Масла и мазнини: гхи (известно като пречистено масло), зехтин, ленено масло.
 • Бобови: червена леща, мунг дал, зелен лук.
 • Пикантни подправки: куркума, кимион, кориандър, чесън, джинджифил.
 • Чай: чай от горчив портокал, джинджифил, зелен чай.

Тези храни помагат на капха да се балансира и да се намали евентуалната тежест, умора и прекомерна сънливост, които са свойствени на прекомерно увеличена капха.

Важно да се консултирате със специалист по Аюрведа, преди да започнете да променяте хранителния си режим, за да се уверите, че съветите са персонализирани и безопасни за вашето здраве.


"Принципът подобно предизвиква подобно" в аюрведа е понятие, което означава, че като се използва подобно с подобно, това може да има терапевтичен ефект върху баланса на тялото. Това може да се приложи в различни аспекти на аюрведическата медицина, включително в хранителната терапия, лечебните растения и йога.

Например, ако имате наднормено капха и имате проблеми с наддаване на тегло, трябва да избягвате храни, характерни със свойствата на капха – тежки и обратно, да използвате храни с противополжни свойства: леки, горчиви, стипчиви. По отношение на йога практиката прекомерната капха може да прави по-динамична йога като виняса и ащанга, която да е в противовес на нейното характерна инертност и спокойствие. Трябва да избягва млечни продукти, които подпомагат образуването на слуз в белите дробове и т.н. Обратно, за Вата доша, млечните продукти са препоръчителни, по-мазна и топла диета, а не сухи и сурови зеленчуци и т. Н.

Това е мъничка част от океана, който е Аюрведа. Надяваме се да ви е било интересно.

За описание на свойствата на различните доши сме използвали материали на невероятната д-р Антоанета Заркова (водещ доктор по АЮРВЕДА в България).

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари