Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Детокс на Черен дроб

Детокс на Черен дроб
Сезонът на богатите трапези и преяждането отмина  и сме сигурни, че всички са прекалили с удоволствията. Премахването на токсините от тялото е неразделна част от аюрведичната, йогийската и натуропатичната медицина. Симптомите на лошо здраве при хора без диагностицирано заболяване може да са свързани с натрупване на токсини. А кой е най-големият орган в нашето тяло, който  се занимава с детоксикация? Да, точно така, черният дроб. Той работи усилено и има нужда от почивка. Черният дроб ни предпазва от токсините в околната среда или от токсините, които поглъщаме, като алкохол, преработени храни, рафинирана захар и много други. Сега е чудесен момент да покажете на черния си дроб малко любов и да му помогнете да върши по-добре работата си. Не случайно прочутия житен режим на Учителя Петър Дънов е през месец февруари, до началото на месец март.  
 
Пролетта е идеално време за пречистване 
Пролетните дни носят по-дълги, по-топли дни, в които има изобилен нов растеж и регенерация. По това време на годината телата ни излизат от това латентно зимно състояние, призовавайки ни да подмладим и съживим цялостното си усещане за съществуване - превръщайки пролетта в идеалното време от годината за прочистване и детоксикация на тялото!
 
В китайската медицина елементът, който представлява пролетта, е дървото, което включва черния дроб и неговия спомагателен орган, жлъчния мехур. Прочистването на тези два органа през пролетта пряко корелира с баланса на природата и сезонните ритми, които ни заобикалят. Пролетното почистване е възможност да изчистим телата си (и околната среда) от „боклука“, което ни позволява да се детоксикираме, подмладим и трансформираме, за да постигнем по-добро усещане за благополучие, здраве и жизненост.
 
Когато черният ви дроб е претоварен с бремето на високото излагане на токсини, вие започвате да усещате ефектите в целия си ум и тяло. 
 
Най-честите признаци са :
 • Постоянно усещане за отпадналост  и умора
 • Език с бяло или жълто покритие и/или лош дъх
 • Наддаване на тегло – особено около корема
 • Увеличен апетита и/или проблеми с кръвната захар
 • Главоболие
 • Лошо храносмилане
 • Усещане за гадене хапване на  мазни ястия
 • Непоносим към силни миризми 
 • Болка в дясната страна на корема
 • Кожни обриви и  акне
 • Ако черният ви дроб е подложен на стрес за дълго време, се развива състояние, наречено „затлъстяване на черния дроб“. Омазненият черен дроб представлява натрупването на излишни мазнини в черния дроб. Това е често срещано състояние в западните страни, засягащо 1 на 10 души. Сериозни състояния като диабет, метаболитен синдром, цироза и рак възникват след омазняване на черния дроб. В медицинско проучване е установено, че една проста 7-дневна програма за детоксикация води до значително намаляване на симптоматиката на участниците. Тенденцията към подобряване на мерките за детоксикация на черния дроб е в съответствие с хипотезата, че подобреният капацитет за детоксикация на черния дроб може да допринесе за общото благосъстояние. 

Как храната ни лекува? 

 • Проучванията показват, че честото похапване на ядки може да подобри нивата на чернодробните ензими. Редовната консумация на орехи помага за детоксикация на черния дроб, тъй като съдържа аминокиселини, високи нива на глутатион и омега 3 мастни киселини, които подпомагат естественото прочистване на черния дроб. Проучване  е установило, че яденето на орехи подобрява резултатите от тестовете за чернодробна функция при хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване. 
 • Бадемите също са богати на витамини, които помагат на черния дроб. Един от най-простите съвети за здрав черен дроб е да ядете не повече от  една шепа на ден  орехи.
 • Богат на алицин и селен, чесънът активира чернодробните ензими за детоксикация и естественото изхвърля токсините от тялото. Две скилидки чесън вечер, всеки ден преди лягане, могат да направят чудеса в детоксикацията на черния дроб. 
 • Пресните зеленолистни съдържат голямо разнообразие от биоактивни вещества, които имат голяма роля в пречистването на организма.
 • Хапването  на сладки плодове, пълнозърнести храни (особено овес и ечемик)  също има хепатопротективни свойства. Уверете се, че вашата диета включва грейпфрут, ябълки, авокадо и лимон. Тези плодове са полезни за червата и имат стимулиращ ефект върху черния дроб. С високо съдържание на фибри, пълнозърнестите продукти като овесени ядки, кафяв ориз, просо и ечемик са добър избор в умерени количества, тъй като могат да подобрят регулирането на кръвната захар и нивото на липидите.
Кои билки имат хепатопротективен и детоксикиращ характер?
Има много билки, коита са полезни за здравето на черния дроб, като добре познатите у нас Cichorium intibus (цикория), Achillea millefolium (бял равнец) и екзотичните Andrographis paniculata, Phylanthus niruri, Capparia spinosa, Terminalia arjuna, Куркума, Алое,Трифала, Гудучи и още много други.
 
Разгледайте аюрведичните продукти ЛИВ.52, ЛИВ.52 GNX на Хималая и ЛИВЕДА на фирма Чарак, които са с доказано благоприятен ефект за поддържане здравето на черния дроб.
 
 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари