Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

ЗА БЪБРЕЦИТЕ

ЗА БЪБРЕЦИТЕ
Бъбреците са  централният орган  на отделителната система.  Те имат редица основни функции в нашия организъм: 

филтриране на кръвта и отделяне на  отпадни продукти от обмяната чрез урината
регулиране на водния и електролитния баланс на организма
регулиране на кръвното налягане
стимулиране и регулиране на еритропоезата( чрез секретиране на еритропоетин)
участва в обмяната на вит D3, а също така на ренин, простагландин  


При правилното функциониране на бъбреците се поддържа   хомеостазата на организма (саморегулиране на  постоянството  на организма).

Основната структурна  и функционална  единица на бъбрека е нефрона. Той е изграден  от гломерул и тубули (каналчета).  В богато кръвоснабдените бъреци кръвотокът е подложен на авторегулация и е относително постоянен. При образуването на урината се извършват поредица от фини процеси на гломерулна филтрация, тубулна реабсорбция и тубулна секреция в резултат на което  се отделят  крайните  продукти от обмяната на веществата в организма, непотребните или  вредни  вещества,  излишните  вода  и минерални соли. Чрез бъбреците се отделят  урея, амоняк, пикочна киселина, пигменти, креатинин и др. С урината се екскретират и продукти от обмяната на лекарства и други чужди за организма вещества. Бъбреците поддържат и водно-солевия баланс на организма.
 
Всичките тези фунции (а и още много други, които не коментирахме в  по-горния текст) е необходимо да се поддържат  в много добро състояние. Това се постига със здравословен начин на живот, подходящ  хранителен и питеен режим. 

За да са здрави бъбреците е необходимо: прием на достатъчно количество вода, което да подпомогне изхвърлянето на токсини чрез урината; повишено внимание при приема на алкохол, лекарства, тютюн, сол и храни с високо съдържание на мазнини и захар, които допълнително натоварват бъбреците.   
 
Древната наука Аюрведа  предлага и профилактичен подход чрез билки, билкови отвари или готови билкови комбинации под формата на съвременни фармацевтични форми. Д-р Васант Лад (един от най-известните доктори в Аюрведа) препоръчва следното домашна лечебно средство за проблеми с бъбреците: чай с кимион, кориандър и копър. Запарват се равни части от билките в чаша с гореща вода. Препоръчително е да се приемат 2-3 чаши на ден. 
 
Фирма Himalaya  препоръчва прием на таблетки ЦИСТОН при бъбречен дискомфорт и при песъчинки. Билковите екстракти включени в този продукт има изразен противовъзпалителен ефект, диуретично действие и балансиращ ефект върху концентрацията на солите в урината (при песъчинки в урината). В тази връзка Цистон има много добро повлияване на дисбаланса при увеличена пикочна киселина при подагра.
 
В моята лекарска практика имам много добри резултати от прием на Цистон при цистити.
 
За най-добър ефект се препоръчва прием на Цистон в дозировка 3 пъти на ден  по две таблетки в продължение на 3 месеца.
 
Д-р  Иван Николов 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари