Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

ПЛАВЕН ПРЕХОД ПРЕЗ МЕНОПАУЗАТА С МЕНОСАН

ПЛАВЕН ПРЕХОД ПРЕЗ МЕНОПАУЗАТА С МЕНОСАН

Патологичният климактеричен субективен синдром е относително често срещано явление. По литературни данни около 70-75% от жените на възраст над 45 години страдат от типичните невро-вегетативни оплаквания - нощни изпотявания, топли вълни, раздразнителност, нервно напрежение, главоболие, нарушена концентрация, като при около 15% те са тежко изразени. Съпътстващи феномени, свързани с внезапното или постепенно угасване на яйчниковата дейност са урогениталните атрофично-дистрофични изменения, водещи до диспареуния, понижено либидо, чести инфекции на вагината. Тези промени, наред с редица други елементи от климактеричния синдром – загуба на костно вещество и страх от остеопороза, повишен риск от атеросклероза, канцерофобия и т.н. драматично понижават качеството на живот и социалната адаптивност на жените в климактерична възраст.

Златен стандарт за профилактиката и лечението на патологичния климактериум е хормоналната заместителна терапия – етиологичен подход, който за съжаление е обременен с някои странични ефекти. По тази причина все по-често в ежедневната практика на гинеколозите навлизат препарати от растителен произход, насочени към превенция и овладяване на субективните феномени на патологичния климактериум. Един от ефективните препарати в нашия арсенал днес е и Mеносан - букет от активни фитопрепарати, който е традиционно познат в Аюрведа, но навлиза все по-активно и в практиката на западноевропейските медици.

В състава са включени:

 • Saraca Indica
 • Asparagus racemosus (шатавари)
 • Terminalia chebula
 • Sida cordifolia
 • Glycyrrhiza glabra (сладник)
 • Centela asiatica
 • богата на калций Кукутандвак басма и др.

Едно от клиничните изпитания проведени с Меносан е извършено в България.

По-долу са дадени заключенията на доц. Елиан Рачев и д-р Димитър Георгиев от извършеното от тях клинично наблюдение.

„Ефективността на препарата Меносан е проследена при 50 жени в постменопауза - предимно пациентки с умерен и тежко изразен патологичен климактеричен синдром. Проучването е извършено в амбулаторни звена на САГБАЛ”Шейново” и  АГО на СБАЛ „Света Анна”.

 • Материал и методи: общо 50 жени в постменопаузална възраст /повече от 12 месеца след последната спонтанна менструация/ са включени в проучването. За участие в него са приети само жени с умерен или тежък субективен синдром. Наблюдението е за период от 12 седмици, като при необходимост е продължавано с 10 дни. Данните от измерванията на ФСХ и дебелината на маточната лигавица, както и от индекса на Куперман и скалата на Хамилтън са обработвани със статистически пакет SPSS.
 • Резултати: Анализът на резултатите показва, че препаратът Меносан подобрява значително субективното състояние на жените с умерен до тежък климактеричен синдром, като разликите са значителни.   
 • Изводи: Анализът на литературните данни показва, че препаратът Меносан има добър ефект по отношение на субективните оплаквания в климактерична възраст, без да има естрогеноподобен ефект. Това е установено както в експериментални условия, така и при наблюдение на пациенти, приемащи препарата. Аналогични са и резултатите от представеното проучване. Същевременно безспорно достойнство на проучването е анализът на 2 типа данни за субективното състояние на пациентите – индексът на Куперман, който се снема от лекар и скалата на Хамилтън, която се оценява от самия пациент. И в двата случая Меносан повлиява позитивно субективните оплаквания, което води и до положителна промяна в качеството на живот.
 • Заключение – фитопрепаратът Меносан е ефективна алтернатива за овладяване на психо-вегетативните елементи на патологичния климактеричен синдром“.

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари