Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Препоръчки за лятото според законите на Аюрведа

Препоръчки за лятото според законите на Аюрведа

Според Аюрведа вселената е проявление на 5-те основни елемента: пространство, въздух, огън, вода и земя и всичко в природата е съставено от тях в определени съотношения. В комбинация те създават 3-те основни типа енергии (доши), които са част от природата, и от човека: Вата (въздух и пространство), Питта (огън и вода) и Кафа (вода и земя). Всеки човек е различна коминация от тези енергии и това определя неговата психофиозиологична конституция. Тази конституция определя подходящ хранителен режим, предпочитания към храни, характер на човека и др. В този ред на мисли, ако човек с Питта конституция консумира храни, увеличаващи Питта доша, той ще заболее от болест, свързана с прекомерното й увеличаване. Целта на Аюрведа постигане на здраве чрез балансиране на дошите (в никакъв случай да не са в повече). 
Пита доша управлява метаболизма и храносмилането. Тя се свързва с топлината (ефектите й са особено видими по време на лятото). Независимо от това дали имате Питта доша в конституцията си или не, Питта се увеличава през лятото и е препоръчително да спазвате режим, който да я намалява и да Ви балансира. 
 

Симптомите на увеличена Питта са: стомашни киселини, кожни обриви, диария, язви, сърдечни заболявания. Чрез спазване на намаляваща Питта диета ще балансирате огнения елемент в организма си. 
 


Намаляваща Питта диета


Питта увеличаващи вкусове са солено, люто и кисело. Затова храни с подобни характеристики трябва да се избягват. Препоръчителни са сладки, стипчиви и горчиви храни. Сладките храни включват ориз и хляб. Млякото, маслото и гхито са охлаждащи храни. Узрели, сладки, сочни плодове като пъпеши, череши, грозде, праскови и зеленчуци като броколи, краставици, тиквички и аспержи успокояват Питта. Намалете киселото мляко, заквасената сметана, цитрусовите плодове и лютите храни. Също така, избягвайте зеленчуци със загряващи свойства като домати, лук и чесън. 
 

Първото нещо, което хващате през лятото е ледено питие. Инстиктивно знаем, че студените храни и напитки помагат за балансиране на Питта доша, но ако питието е ледено студено, това ще наруши храносмилането, затова е препоръчително да избягвате ледено студени напитки, особено по време на хранене. Също така, избягвайте газирани напитки, защото и те намаляват храносмилането. Препоръчително да пиете свежо изтискани плодови сокове и нектари на стайна температура, които са хранителни, удовлетворяващи и вкусни. Освежаващи решения са гроздето, динята и ананаса. 
Гответе с охлаждащи подправки като копър, мента и кориандър и намалете лютите като джинджифил на прах и синапено семе. 
Ползвайте повече течни, а не сухи храни, както и студени и хладки вместо топли. Пийте много вода със стайна температура. 

 


Билки, които намаляват Питта доша включват Амалаки (Амла С) и Шатавари (Аспарагус).

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари