Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Сладник

Сладник

Латинско наименование: Glycyrrhiza glabra Linn. (Fabaceae)

Санскрит/Индийско наименование: Yashti-madhu, Yashti-madhuka, Mulhathi, Jethi-madhСладкият корен има редица приложения. Използва се за намаляване нивото на холестерола, облекчаване на нарушения в дихателните пътища и за повишаване на имунитета. Последните проучвания установяват, че ограничавайки въздействието на липопротеините с ниска плътност т. нар. "лошхолестерол ", женското биле предотвратява запушването на артерии и допринася за здравословното функциониране на сърцето.

В последно време, науката преоткрива здравословните ползи на сладкия корен. Няколко проучвания доказват, че сладникът допринася за облекчаване на язви. В проучване от 2008 г., учените открили, че прилагането на  екстракт от женско биле облекчава гангренясали рани.

Основната съставка на женско биле, на която се дължи характерния сладък вкус на билката, е глициризинът. Женското биле съдържа също така глюкоза, захароза, нишесте, аспарагин, смоли, етерично масло и багрилни вещества,които придават на женското биле фармакологичните му свойства.


Основни терапевтични ползи

  • Женското биле понижава нивата на киселини в стомаха, облекчава стомаха и лошото храносмилане и предпазва от образуване на язва.
  • Чрез благотворното действие на билката върху черния дроб, жлъчния поток се увеличава и нивата на холестерола намаляват.
  • Намалява дразнения и успокоява възпаления в дихателната система.
  • Женското биле повишава имунитета.
  • Има анти-алергични свойства. Допринася за облекчаване на алергичен ринит, конюнктивит и бронхиална астма.
  • Локално приложени, сладкият корен се използва при дерматит, екзема и псориазис.
  • Съдържа фитоестрогени, които допринасят за облекчаване на някои симптоми на предменструален синдром (ПМС): раздразнителност, подуване на корема и гърдите.

Съдържа се в:

1.      Абана

2.      Диабекон

3.      Коф сироп

4.      Герифорте

5.      Кофлет

6.      Меносан

7.      Септилин

8.      Септилин сироп

9.      Бебешки лосион


 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари